nieuws

Noors Kvaerner richt pijlen op Trafalgar House

bouwbreed Premium

Het Noorse bouw- en constructieconcern Kvaerner blijft proberen een Engelse aannemer op te kopen. Na een totaal mislukt bod op Amec willen de Noren nu Trafalgar House aan zich binden. Het verschil is dat men nu het vriendelijke traject verkiest boven een ‘hostile bid’.

Trafalgar House kan wel een krachtige moeder als Kvaerner – winst $379 miljoen – velen. De Engelse onderneming die actief is in de scheeps-, bouw en engineering, zit namelijk diep in de rode cijfers. Over het boekjaar 1994/1995, dat sloot eind september, werd een verlies voor getoond van f 320,8 miljoen.

De afgelopen vijf jaar wist men slechts eenmaal een kleine winst te realiseren. In totaal werd al f 700 miljoen verlies geleden. Zo bleek de aankoop van het Franse bouwbedrijf Sofresid een kat in de zak.

Grootaandeelhouder in Trafalgar, Hong Kong Land Holdings (26 procent), heeft al laten doorschemeren best mee te willen gaan. “Maar we laten ons advies afhangen van wat de raad van bestuur van Trafalgar House precies wil. Laten ze het bod eerst maar op zijn merites beoordelen”, aldus Percy Weatherall, managing director HK Land.

Kvaerner zegt op zoek te zijn naar een onderneming met een krachtige internationale engineering- en constructiegroep.

Amec en nu dus ook Trafalgar heeft men nodig om snel tot uitbouw van deze activiteiten over te gaan.

HBG van de beurs

Dat roept de vraag op, of de Hollandsche Beton Groep (HBG), in bezit van goede internationale constructiedivisie, ook van de beurs kan worden geplukt. “Makkelijk zal dat niet gaan. Maar als er een bod komt dan zal de raad van bestuur dat zeker gaan bestuderen”, laat HBG-woordvoerder Pronk weten. “Er wordt dan gekeken of een dergelijk bod in belang is van onze aandeelhouders en of de continuiteit niet in het geding is.” HBG heeft als bescherming preferente aandelen uitstaan bij de Stichting HBG (31,82 procent), en grootaandeelhouder ING (5,34 procent) zal zeker te hulp komen.

Haalbaarheid bod

Overigens twijfelt men aan de haalbaarheid van het bod, dat wordt geschat op circa f 800 miljoen.

In de Financial Times vragen analisten zich af of “Kvaerner de financiele kracht heeft om Trafalgar ineens te kopen. Het bedrijf heeft namelijk niet dergelijke reserve om een overname van dergelijke omvang mogelijk te maken.”

Reageer op dit artikel