nieuws

Nieuwe koelmachines verbruiken minder energie en zijn compacter

bouwbreed Premium

Met de RTHB, RTWA en RTAB lanceert Trane drie nieuwe schroefkoelmachines, waarvan het hart wordt gevormd door de geavanceerde Trane Helirotor schroefcompressor.

Deze machines zijn door de elektronische toevoegingen compacter en energiezuiniger dan voorheen. Ze zijn onder andere voorzien van een krachtige adaptieve besturing, die tijdens het gebruik een groot aantal besturingsgegevens automatisch afstemt op de heersende bedrijfsomstandigheden. Dat verhoogt het rendement van de toestellen bij dalend energieverbruik.

Alle schroefkoelmachines zijn uitgerust met een elektronisch expansieventiel, dat eveneens wordt aangestuurd door de adaptieve besturing. Deze combinatie zorgt ervoor dat de verdampingstemperatuur lager wordt, waardoor ook het deellastrendement van de toestellen wordt verhoogd. Daardoor ke de machines ook met een lagere condensatietemperatuur werken, wat een lager energiegebruik met zich brengt.

De met water gekoelde schroefkoelmachine RTWA heeft gekoeld met het koelmiddel R22 een koelcapaciteit van 225 tot 600 kW. Gekoeld met het koelmiddel R134a loopt de capaciteit terug van 145 tot 400 kW.

De RTHB’s zijn de opvolgers van de RTHA’s. De COP-waarde (koudefactor) is met 6% verbeterd. De RTHB schroefkoelmachines zijn door Trane Airconditioning te Soest te leveren in capaciteiten van 380 tot 1400 kW.

De RTAB’s zijn de opvolgers van de RTAA’s. De nieuwe zijn veel compacter en geven minder lawaai. Ze hebben koelcapaciteiten van 190 tot 330 kW.

De watergekoelde koelmachine RTWA is behoorlijk afgeslankt ten opzichte van de voorgaande.

Reageer op dit artikel