nieuws

Nederlands metselplateau bedoeld voor Duitse bouw

bouwbreed Premium

Een Nederlands bedrijf, HEK BV te Middelbeers, heeft een in hoogte verstelbaar metselplateau ontwikkeld, de ‘Maurerbuhne MS 301’. Het hulpmiddel is bedoeld voor de Duitse bouw, waar over het algemeen van binnenuit wordt gemetseld.

De ‘Maurerbuhne’ is in hoogte verstelbaar, door middel van twee elektromotoren. De minimum hoogte is 50 cm, de maximum hoogte 2,75 m. Het plateau mag worden belast tot 3750 kg, bij een eigen gewicht van 950 kg. Het is gemakkelijk met een kraan te verplaatsen.

HEK Nederland is een dochtermaatschappij van Thyssen Hunnebeck GmbH te Ratingen in Duitsland. Het bedrijf levert onder meer metselsteigers voor de Nederlandse bouw. Volgens een woordvoerder is de Maurerebuhne type MS 301 exclusief voor de Duitse markt ontwikkeld. “In Duitsland is men gewend om van binnenuit te metselen. Over het algemeen is dat duurder dan de Nederlandse methode. Er is wel een proef met de Maurerbuhne in Nederland geweest, maar die heeft nog niet tot de aanschaf van het metselplateau geleid”, aldus de woordvoerder.

Rationeel

Toch prijst Thyssen Hunnebeck in een toelichting de Maurerbuhne MS 301 in het bijzonder aan met als argument, dat de bouwkosten door rationele mechanisatie zijn te verminderen. Dat is in Duitsland zeker nodig, als de prijzen van nieuw gebouwde woningen niet meer stijgen. Ten opzichte van de bestaande werkwijze is het gebruik van de verstelbare Maurerbuhne inderdaad een verbetering.

Volgens Thyssen Hunnebeck is een verhoging van de produktie met 30% haalbaar. De metselaar kan met een druk op de knop de hoogte traploos instellen. De metselstenen en de mortel staan achter de metselaar, iets hoger dan het werkplateau. Er wordt vanuit gegaan dat de metselstenen met een kraan worden aangeleverd. De Maurerbuhne heeft een lengte van 3,50 m. Het plateau kan aan beide zijden met een meter verlengd worden, voor het metselen van hoeken. Montage en demontage is eenvoudig, met slechts vier bouten.

Behalve de rationele mechanisatie is een ander argument voor de Maurerbuhne, de verbetering van de arbeidsomstandigheden. De metselaar kan altijd op een zodanige hoogte werken, dat hij of zij niet hoeft te bukken. Ook hoeven de blokken of metselstenen niet meer opgetild te worden. De handelingen die de metselaar moet verrichten zijn meer ergonomisch en de ruggegraat en gewrichten worden een stuk minder belast.

Produktie

Dat komt niet alleen tot uitdrukking in een verhoging van de produktie, maar ook in een vermindering van de kans op ziekteverzuim.

De maximale hoogte van de Maurerbuhne is afgestemd op de Duitse gewoonte, om van binnenuit te metselen. Het is echter niet ondenkbaar dat het hulpmiddel ook toegepast kan worden bij het metselen van buitenaf. Volgens de toelichting zijn er vijzels waarmee grotere hoogten zijn te bereiken.

Reageer op dit artikel