nieuws

Mogelijk alleen nieuwe rechtbank in Haarlem

bouwbreed Premium

B en W van Haarlem zijn onder voorwaarden bereid te praten over de bouw van alleen een rechtbank op het voormalige terrein van drukkerij Enschede. Dit heeft het college bekendgemaakt. Jarenlang is uitgegaan van een schouwburg met daarnaast een rechtbank op deze plaats in de binnenstad.

Tegen de plannen voor de bouw van de Appelaar, zoals het complex gaat heten, bestaat veel weerstand in Haarlem. Vrijdag nog gaf het college te kennen vast te houden aan de bouw van een schouwburg. Dit standpunt is volgens wethouder Schouten van ruimtelijke ordening niet veranderd. Nu ING Vastgoed en de Rijksgebouwendienst echter verzocht hebben om meer ruimte in het plan voor de rechtbank, wil Haarlem hier in principe over praten.

Het college stelt wel een serie voorwaarden. Mochten de projectontwikkelaar en de Rijksgebouwendienst hiermee akkoord gaan, dan zullen zij met miljoenen extra over de brug moeten komen. B en W willen zo snel mogelijk duidelijkheid van beide partijen, of ze hiermee akkoord gaan. Mocht ook de raad instemmen met alleen een rechtbank in het hart van de stad, dan wordt de huidige schouwburg aan het Wilsonsplein opgeknapt. Dit zal mogelijk f. 26 tot f. 29 miljoen kosten. Renovatie van de oude schouwburg kost meer geld dan de bouw van een nieuw theater.

De grond onder het Enschede-terrein is sterk vervuild. Sanering zou voor de gemeente bijna f. 10 miljoen gulden gaan kosten volgens de huidige plannen. Haarlem heeft over de verdeling van de kosten een overeenkomst gesloten met de provincie en het ministerie van VROM. Het college wil dat die niet verandert.

Als Haarlem alleen een rechtbank krijgt in het stadshart, dan zal de totale bouwhoogte van het complex lager ke uitvallen. Nu wordt het gebouw op het hoogste punt 27 meter. Vooral de hoogte van het complex heeft voor veel kritiek gezorgd. Haarlemmers zijn bang dat het zicht op de oude binnenstad en de Grote Kerk door de nieuwbouw wordt aangetast.

Reageer op dit artikel