nieuws

Kinderen tonen plannen kindvriendelijke buurt

bouwbreed

Trots laat de 12-jarige Dennis de Hey aan staatssecretaris Terpstra (Welzijn) zijn fotoboek zien. “Dit zijn foto’s zoals onze buurt nu is en zoals we het willen hebben. Kijk, en dit is de maquette van het park. We hebben er een skeelerbaan en bruggetjes aangelegd zodat het spannender wordt om er te spelen.”

In wijkcentrum Te Werve West in Rijswijk verdringen woensdagmiddag kinderen en volwassenen zich om de politica om de plannen van de jeugd voor verbetering van hun buurt te laten zien. Om de kinderen te helpen om hun woonomgeving te verbeteren stelde de pressiegroep Kinderen Voorrang een speciaal werkboek samen. Terpstra nam het eerste exemplaar van het Verkeersactieboek voor Kinderen in ontvangst.

Met het boek in de hand ke kinderen vanaf acht jaar de verkeersveiligheid en de speelruimte in hun buurt onderzoeken en beoordelen. Zo telde een aantal jongens en meisjes hoeveel auto’s er door hun straat komen en hoe hard ze daarbij rijden. Deze en nog andere bevindingen moeten volwassenen uiteindelijk meenemen bij de herinrichting van de woonomgeving, zodat de wijk leefbaarder wordt voor de kinderen.

‘Goede ideeen’

De bewindsvrouw vond het een uitstekend initiatief van Kinderen Voorrang. “Deze manier sluit prima aan bij de belevingswereld van de jeugd. Ze hebben vaak goede ideeen waar de politiek meer naar zou moeten luisteren”, aldus Terpstra.

Kinderen Voorrang maakte het boek omdat ze vinden dat de belangen van de niet-volwassenen bij de inrichting van de woonomgeving nauwelijks meetellen. Dat komt volgens hen omdat de grote mensen de buurt op een andere manier gebruiken, waardoor ze zich onvoldoende realiseren wat kinderen leuk, vervelend, spannend of gevaarlijk vinden.

Het boek bestaat uit een wegwijzer, een handleiding, het zoekboek en de werkbladen waarmee kinderen een goed oordeel ke vormen over de inrichting, leefbaarheid en bespeelbaarheid van de buurt. Als laatste fase in het po zou het oordeel van de jeugd als uitgangspunt moeten dienen in een discussie tussen de verschillende leeftijdsgroepen met hun verschillende belangen.

Reageer op dit artikel