nieuws

Fransen willen hun monumenten beter beschermen

bouwbreed Premium

Kiko Nakahara, dochter van de Japanse bouwmagnaat Hideki Yokoi is in Frankrijk gearresteerd voor oplichting in verband met de aankoop en ontmanteling van acht Franse kastelen. Samen met haar Franse echtgenoot kocht Nakahara kastelen op, die op de monumentenlijst staan. Zij betaalde hiervoor een totaalbedrag van ruim f. 30 miljoen.

Voor de gemeenten of eigenaren die gedoemd waren te verkopen leek dit een uitkomst, omdat Nakahara beloofde de domeinen in oude glorie te herstellen. In werkelijkheid en met medeplichtigheid van een Engelse antiquair werden de kastelen volledig van hun antieke stucwerk, ornamenten, schouwen, houtwerk en meubilair ontdaan. Op veilingen leverden deze elementen veel geld op.

Tot grote verontwaardiging van de lokale bevolking werden de leeggehaalde kastelen aan hun lot overgelaten. Hieronder bevindt zich ondermeer het uit de achttiende eeuw daterende slot van Madame Du Barry, maitresse van Lodewijk XV, te Louveciennes en het kasteel van de Hertog van Sully, minister van Henri IV, dat uit de zeventiende eeuw dateert.

In Frankrijk is het buitenlanders niet verboden huizen te kopen die op de monumentenlijst staan. Wel is het verboden onderdelen van een monument naar het buitenland te transporteren.

Naar aanleiding van deze zaak werken Franse afgevaardigden aan een nieuwe wetgeving, die nationale monumenten beter beschermt tegen roof door buitenlandse eigenaren.

Reageer op dit artikel