nieuws

Elf consortia dingen mee naar bouw Deense metro

bouwbreed

Alle elf geprekwalificeerde consortia hebben ingeschreven op de eerste fase van het minimetro-po in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Met het werk is naar schatting een bedrag van f. 1 miljard gemoeid.

Zes inschrijvers zijn gevestigd in Denemarken, de rest houdt kantoor in het buitenland, te weten Duitsland, Engeland, Canada en Italie. De eerste van de in totaal drie etappes van de ‘Bybane’ (Stadsspoor) moet eind 1999 in gebruik ke worden genomen en omvat het traject van het Norreportstation via de binnenstad naar het nieuw op te zetten stadsdeel orestad en West-Amager ten zuiden van Kopenhagen. Hierbij is ondermeer sprake van de aanleg van een 5 km geboorde tunnel onder de Kopenhaagse city (later uit te breiden tot 8 km), vier ondergrondse stations en bij elkaar 11 km rail.

Gescheiden offertes

De aanbieders komen niet alleen te staan voor de bouw en de levering van het materieel en alle bijbehorende technische voorzieningen, maar krijgen de eerste vijf jaar tevens de verantwoordelijkheid voor de bedrijfsvoering.

Bouwheer orestadsselskabet – een samenwerkingsverband van gemeente en rijk – zal de inschrijvingen de komende twee tot drie maanden bestuderen. Bij de aanbieding was het mogelijk gescheiden offertes in te dienen voor aanleg en technische voorzieningen/materieel, of een en ander te combineren tot een totaal-pakket. Op deze wijze zijn vijftien offertes op tafel komen te liggen.

De tweede en derde fase van de minimetro staan voor respectievelijk 2001 en 2003 op het programma en leggen een verbinding naar achtereenvolgens stadsdeel Vanlose en de internationale luchthaven bij Kastrup. De hele stadsbaan krijgt een lengte van ruim 20 km.

Reageer op dit artikel