nieuws

Eerste karwei voor PVE 2322 VM Computercentrale ongemoeid door trillingvrij trilproces

bouwbreed Premium

Schoonderwoert Hei- en Waterwerken BV in Waddinxveen kreeg dezer dagen door Dieseko Sliedrecht het eerste hoogfrequente trilblok van het type PVE 2322 VM aangeleverd. Het blok is door Schoonderwoert ingezet op een po in Heerlen. Hier moet een damwandscherm uit Larssen 22 profielen trillingvrij in de grond worden gebracht direct in de nabijheid van de PTT girale computercentrale. Het PVE Variabel Moment trilblok is uitgerust met een geavanceerd Monitoring systeem een besturingstechniek die zorg draagt voor een optimaal gecontroleerd trilproces.

Met de ontwikkeling enkele jaren geleden van het variabel moment in trilblokken, is dankzij de hiermee verkregen trillingsvrije aanloop, de verstelbare amplitude en trilfrequentie, alsmede nagenoeg trillingsvrije stoprocedure, het werken met trilblokken in trillingsgevoelige omgeving belangrijk verbeterd.

Uitgaande van dit principe zoeken fabrikanten van trilblokken nog voortdurend naar verdere verfijning van deze techniek waarmee werkelijk alle trillingsniveau’s zijn te ondervangen.

Met de PVE 2322 VM brengt Dieseko een trilblok waarin de laatste ontwikkelingen op dit gebied zijn ondergebracht en waarbij kan worden gesproken van een nagenoeg optimaal beheersbaar en gecontroleerd trilproces.

Ondanks de praktisch trillingvrij werking van variabel moment trilblokken, vormt een tijdige registratie en bewaking van alle trillingsniveau’s, ook de controle over die van het blok zelf, tijdens het gehele trilproces nog steeds een probleem. Om die reden wordt het werk meestal door een extern gespecialiseerd grondmechanisch bedrijf voortdurend bewaakt en geregistreerd.

Wat Dieseko aangaat behoort dit tot het verleden. In samenwerking met IFCOP BV uit Gouda, gespecialiseerd in meet – en registratiesystemen voor funderingscontroles, heeft de Sliedrechtse trilblokkenfabrikant een z.g. ‘monitoring system’ ontwikkeld, een computergesteund besturings- en bedieningssysteem, als een integraal deel van zowel het PVE trilblok als het PVE hydraulisch aandrijfaggregaat.

Opnemers in trilblok en power-unit zorgen voor een continue informatiestroom naar het computersysteem over trilfrequentie, amplitude, momentverstelling, energie-afgifte van de power-unit in kW en trillingen in mm/sec, gemeten op een punt in de omgeving. Voor de registratie van dit meetpunt is een 3D geofoon beschikbaar. De computer is verder uit te rusten met alarmapparatuur die de machinist waarschuwt bij het bereiken van de maximaal toelaatbare trillingswaarde. Via een radiografische besturing zijn op een display alle gemeten waarden af te lezen. Op deze wijze wordt de machinist niet alleen direct over het verloop van het trilproces geinformeerd, hij is tegelijkertijd in staat tijdens het trilproces in te grijpen door de momentverstelling te corrigeren. Alle informatie wordt in het computergeheugen vastgelegd en is op elk gewenst moment uit te lezen en te printen.

De PVE 2322 VM is een compact trilblok met een eigen gewicht van 4000 kg. Het blok levert een centrifugale slagkracht van 1300 kN op een frequentie van 38 HZ.

Het wordt aangedreven door een PVE power-unit model 500 VM met een geinstalleerd dieselmotorvermogen van 399 kW/535 pk en een maximale oliestroom van 500 l/min.

Het Dieseko trilblok PVE 2322VM en PVE power unit model 500 VM als twee-eenheid op het werk van Schoonderwoert Hei- en Waterwerken in Heerlen. De werklocatie ligt in de directe nabijheid van de PTT centrale. Het intrillen van de dubbele damwandprofielen Larssen 22 grenzend aan het hart van de Nederlandse girale computercentrale vraagt een volledig trillingvrij trilproces.

Reageer op dit artikel