nieuws

Economische prikkels ke positieve invloed op milieu hebben

bouwbreed Premium

Het is wel duidelijk geworden dat economische instrumenten een heel positieve invloed op het milieu hebben. Met economische prikkels ke we zorgen dat het milieu schoner wordt en blijft.

Dat is de mening van minister De Boer, die zij, omdat zij zelf in de Tweede Kamer moest zijn, liet vertolken door plaatsvervangend directeur generaal Milieubeheer dr. ir. B.C.J. Zoeteman bij de uitreiking van de milieuprijs voor de industrie gistermiddag in Amsterdam.

Er zijn volgens haar tal van voorbeelden van verantwoord investeren in het milieu. “Kijk maar eens naar de milieutechnologie. Er zijn voorbeelden genoeg van technologische ontwikkelingen die gunstig zijn voor de economie maar ook voor het milieu. Die grondstoffen en energie besparen en de industrie tegelijkertijd een verbeterde internationale concurrentiepositie opleveren.” Milieutechnologie kan een belangrijke impuls zijn voor verdere integratie van milieu en economie. Volgens de verwachtingen van de bewindsvrouwe kan technologie zelfs voor zestig tot zeventig procent bijdragen aan het bereiken van milieudoelstellingen. Het kabinet heeft daarom de combinatie van milieu en economie tot een van de prioriteiten van het beleid gemaakt.

De minister vindt de milieuprijs voor de industrie een bewijs van de goede verstandhouding tussen economie en milieu. “Elk van de inzendingen voor deze prijs is een sprekend bewijs van de manier waarop het bedrijfsleven tracht een brug te slaan naar het milieu, zonder de economische waarde uit het oog te verliezen. En ook blijkt dat zowel grote als kleine bedrijven zich druk maken om het milieu.”

Winnaars

In de categorie milieuvriendelijk produkt ging de prijs naar CDM Cyclonopx, die een brander heeft ontwikkeld die minder stikstoffoxiden uitstoot. CVK Kalkzandsteenindustrie uit Hilversum en Solution Energy Systems uit Arnhem behoorden tot de genomineerden. In de categorie Hergebruik of toepassing van afval werd de prijs toegekend aan de Bammens Groep uit Maarssen voor hergebruik van moeilijk afval in thermische verzinkerijen. Metalchem/DRS uit Zuidbroek was de andere genomineerde. In de categorie Schone Technologie ging de prijs naar KLM Engineering en Maintenance. De andere genomineerden waren Koppen en Lethem Aandrijftechniek uit Waddinxveen en Multisales Tilburg.

Reageer op dit artikel