nieuws

Duurzame ontwikkeling vergt veel meer kennis

bouwbreed Premium

Met de huidige technologische kennis is duurzame ontwikkeling een onmogelijke opgave. Daarom dient op korte termijn fors te worden geinvesteerd in onderzoek en onderwijs. Dit zei prof.dr.ir. D. Thoenes vrijdag tijdens zijn afscheidscollege op de Technische Universiteit Eindhoven (TUE). Hij was daar ruim zestien jaar hoogleraar fysische technologie.

Volgens Thoenes zijn onvoorstelbare technische ontwikkelingen nodig om de problemen met voedselvoorziening, energie, materialen en milieu op te lossen zonder in te teren op de natuurlijke voorraden. Er moet daarom op korte termijn enorm worden geinvesteerd in onderzoek en onderwijs.

De eerst verantwoordelijke voor het onderzoek is naar zijn mening de Europese Unie terwijl de Nederlandse overheid verantwoordelijk is voor het onderwijs. De belasting van het milieu neemt steeds verder toe, voorspelt Thoenes. In tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen, zal duurzame ontwikkeling leiden tot sterk toenemende kosten om de milieubelasting binnen aanvaardbare grenzen te houden. Dat duurzame ontwikkeling en milieubescherming vanzelf hand in hand gaan, noemt hij een romantische maar volkomen onrealistische gedachte.

Reageer op dit artikel