nieuws

Dudok’s schrijfwerk te koop op Bredase beurs

bouwbreed Premium

Vanaf aanstaande donderdag staat het RAI Congres Centrum weer in het teken van het drukwerk. Tot en met vrijdag 24 februari ke boeken- en prentenliefhebbers hun hart weer ophalen op de zeventiende Europese Antiquaren Beurs. Ook dit jaar is er weer een breed aanbod, zeker op architectuurgebied: van boeken en prenten over zeventiende eeuwse fortificaties en waterwerken tot brieven van Amerikaanse architecten gericht aan Dudok.

Het Londense antiquariaat Henry Sotheran, vorig jaar op de beurs met het complete oeuvre van Pieter Post, brengt een tweedelig album uit 1710 met ontwerpen van Antoine Le Paultre, (1621-1681), in 1652 voor het eerst uitgegeven onder de titel ‘Desseins de plusieurs palais’. De 62 gravures die het werk bevat, tonen ontwerpen voor enorme hotels en landhuizen die in hun extravagantie invloed van de Italiaanse barok verraden. Aan de uitgave uit 1710 is een tekst toegevoegd die wordt toegeschreven aan de theoreticus/architect Augustin Charles D’Aviler.

Ook Amsterdam wordt op de beurs architectonisch belicht. Het hoofdstedelijke prentenantiquariaat Ariens Kappers/Van der Peet komt met de zogenoemde Atlas van P. Fouquet (1760-1780) die schitterende stadsgezichten en platen van gebouwen in Amsterdam bevat. Dit exemplaar heeft naast de oorspronkelijke honderd, zeventien platen extra: gewijzigde of andere staten van de oorspronkelijke platen. Bovendien is er een apart gebonden exemplaar bijgevoegd van de later gepubliceerde tekst (1783).

Ditzelfde antiquariaat brengt tevens fraai gekleurde prenten en plattegronden van het stadhuis, thans paleis, op de Dam, tussen 1648-1655 ontworpen door Jacob van Campen. De platen zijn van Laurens Scherm en dateren van rond 1700. Het is vooral de oorspronkelijke inkleuring die ze bijzonder maakt.

Antiquariaat B.M. Israel heeft een album met gedetailleerde prenten van de twee modellen voor het houten dak van Van Campen’s stadhuis, dat in 1701 nog steeds niet af was. Israel heeft voorts een album met ontwerpen van J.E. Witte voor een houten schouwburg op het Leidseplein uit 1774 en een gravure van de hoofdzaal van het gebouw Felix Meritis uit 1794.

Vroege ingenieursarchitectuur is te vinden bij Asher en Co uit IJmuiden. Het betreft een van de topstukken van de beurs; een laat 16de eeuws album afkomstig uit Italie met vijftig fijn getekende ontwerpen en gezichten van fortificaties en kastelen in de Nederlanden en het Middellandse Zee-gebied. De van schitterende cartouches voorziene, vaak uitvouwbare bladen tonen onder andere ontwerpen voor de vestingwerken van Groningen en Vlissingen, afbeeldingen van de kastelen van IJsselstein en Vianen, het fort van Nieuwpoort, diverse ontwerpen voor fortificaties van onbekende steden, kaarten en stadsgezichten. Het album wordt aangeboden voor – 150.000, een prijs die in het niet valt bij de – 245.000 voor Joan Blaeu’s beroemde stedenatlas uit 1649-1651, een ander topstuk bij dit antiquariaat.

Afbeeldingen van Waterwerken, schutsluizen, waterkeringen, ophaal- en draaibruggen, zijn te vinden bij het Bossche antiquariaat Brabant. Ze zijn verzameld in het Theatrum machinarum universale van Tileman van der Horst en J. Poley uit 1736, een 18de eeuws hoogtepunt op het gebied van de hydraulica. Het exemplaar van Brabant is in vrijwel perfecte staat.

Belangrijk materiaal betreffende een van Nederlands belangrijkste moderne architecten, Willem Dudok wordt op de beurs gebracht door antiquariaat Kok uit Amsterdam. Het betreft een kleine collectie van architectuurtijdschriften en brieven van en aan Dudok. De tijdschriften zijn voorzien van Dudoks’ aantekeningen bij artikelen van zijn eigen hand, de brieven komen van Amerikaanse collega’s.

Een andere belangrijke vroeg-moderne architect, de Belg Henry van de Velde, is met zijn werk Vie et mort de la colonne uit 1942 vertegenwoordigd bij het Brusselse antiquariaat Ferraton. De tot 250 ex. gelimiteerde uitgave is gedrukt op luxe perkament papier.

Dit jaar zal voor het eerst door de standhouders een aantal lezingen over antiquarische onderwerpen worden gehouden. De beste reclame voor het vak blijft echter het bijzondere boek of de fraaie prent.

De 17th European Antiquarian Book en Print Fair vindt plaats op 22 (16.00-21.00 uur), 23 en 24 (11.00-18.00 uur) februari in het RAI Congres Centrum, Europaplein te Amsterdam.

Reageer op dit artikel