nieuws

Denkbeeldig touw verbindt TU Eindhoven met ‘Witte Dame’

bouwbreed

Eind maart verbindt een denkbeeldig touw van enkele kilometers de Technische Universiteit Eindhoven met de ‘Witte Dame’, een voormalig fabrieksgebouw van Philips elders in de stad. Dat gaat na een grondige verbouwing plaatsbieden aan instellingen die zich bezighouden met design, kunst, informatie en technologie. Het gebouw ontleent zijn bijnaam aan de karakteristieke witte gevel.

Te zijner tijd komt er een glasvezelverbinding tussen de universiteit en de ‘Witte Dame’. Het imaginaire touw maakt die koppeling nu al zichtbaar, aldus L. Manche van de TU Eindhoven. Het niet bestaande touw loopt zogenaamd dwars door het dak van de ‘Witte Dame’ via een lange buis naar het universiteitsterrein. Daar duikt het op onder het gebouw van de Scheikundefaculteit, waar het dwars door alle verdiepingen weer omhoog gaat.

Aan beide uiteinden komt een grote gasballon. Het is de bedoeling het touw zogenaamd voortdurend heen en weer te schuiven. Om die suggestie levensecht te verbeelden, trekt een mechanisme de ene ballon automatisch naar beneden, terwijl een soortgelijk apparaat de andere gelijktijdig laat vieren. Daarna herhaalt die beweging zich, maar dan andersom. ’s Nachts zijn de ballonnen verlicht. Ze blijven een week hangen.

De verbouwing van het fabriekspand gaat ongeveer f. 67,5 miljoen kosten. De gemeente Eindhoven investeert er bijna f. 4,4 miljoen in. De ‘Witte Dame’ biedt als alles volgens plan verloopt na de verbouwing onder meer plaats aan het ontwerpcentrum van Philips, de Academie voor Industriele Vormgeving, een kunstenaarscentrum en de openbare bibliotheek.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels