nieuws

Bewoners van appartementen betalen niet te veel voor energie

bouwbreed

Bewoners van appartementen in flatgebouwen met blokverwarming betalen de energie volgens de methode ‘niet meer dan anders’. Ook als het distributiebedrijf een goedkopere inkoopprijs bij de Gasunie kan bedingen omdat er meer dan 170.000 m3 gas nodig is.

Dat antwoordt minister Wijers van Economische Zaken op Kamervragen van de heren Hofstra en Van Erp (beiden VVD) en Duivesteijn (PvdA).

De Nederlandse Woonbond liet eind december na een gehouden enquete weten dat de bewoners van 2750 huurflatgebouwen bijna f. 10 miljoen per jaar te veel aan stookkosten betaalden omdat de energiebedrijven de verkregen groot-verbruik-kortingen op de inkoopprijs niet doorgaven.

Volgens minister Wijers is dit een juiste gang van zaken. De afnemer van de warmte krijgt met dezelfde energiekosten te maken als een kleinverbruiker, die een eigen cv-ketel of kachel bezit.

Het principe van ‘niet meer dan anders’ is indertijd geintroduceerd om te voorkomen dat afnemers van warmte uit stadsverwarmingspoen in een nadeliger positie zouden komen dan de kleinverbruiker met eigen energiebron. Stadsverwarming mag dan wel een milieuvriendelijkere manier van warmtevoorziening zijn, maar aan de andere kant hebben dit soort projecten nog steeds te maken met aanloopverliezen.

Reageer op dit artikel