nieuws

‘Barok’ plafond in zaal Raad van State

bouwbreed

De Raad van State heeft onder toeziend oog van zijn voorzitter Koningin Beatrix en de prinsen/leden Claus en Willem-Alexander gisteren zijn nieuwe vergaderzaal aan het Binnenhof in gebruik genomen.

De zaal, die vroeger bij de Tweede Kamer hoorde, is door architect prof. ir. Pi de Bruijn ingericht met een ovale “koepel” waarvan de gewelfde vorm en platbantstilering is ontleend aan de barok. De ellips keert terug in de vorm van de esdoornhouten tafel, waaraan de maximaal 31 staatsraden elke woensdag zullen vergaderen, en in de vorm van het met eiken parket afgezette tapijt. Net zo sober als de verder grijze rechthoekige zaal zijn de zes monochrome schilderijen die kunstenaar Tomas Rajlich heeft gemaakt. Vice-voorzitter mr. W. Scholten van de Raad van State toonde zich erg gelukkig met de allure van de nieuwe zaal. Sinds dit Hoge College van Staat in de Grondwet van 1814 werd ingesteld is het de vierde “Volle Raadzaal”.

Reageer op dit artikel