nieuws

Baggeraar vindt koper voor ‘wakkenmaker’

bouwbreed

Terwijl in Friesland met man en macht windwakken worden gedicht, is woensdag in de Zuidhollandse gemeente Krimpen de eerste automatische wakkenmaker ingezet. Volgens de gemeente is dit gedaan om de leefomstandigheden van vogels en vissen in deze winterse periode te verbeteren.

De automatische wakkenmaker is een uitvinding van de 75-jarige Krimpenaar Johan Klip, eigenaar van een klein baggerbedrijf. Klip deed zijn vinding al in 1963, maar nu pas wordt het apparaat voor het eerst op grote schaal gebruikt.

De wakkenmaker bestaat uit een compressor, een slang van 4 a 5 meter en een cirkelvormige buis met om de 35 centimeter gaatjes. De buis moet eerst onder het ijs worden aangebracht. De compressor blaast warme lucht door de gaatjes, waarna het opstijgende verwarmde water voor een blijvend wak zorgt. Het apparaat kost zo’n 1500 gulden. Krimpen heeft er vijf aangeschaft, die woensdag zijn geplaatst bij verschillende vijvers. Volgens Klip hebben de gemeenten Den Haag en Veendam ook interesse getoond voor zijn vinding.

Reageer op dit artikel