nieuws

Artis werkt aan nieuw ‘avontuur onder water’

bouwbreed

Snerpend geboor en hard gehamer klinken in het aquariumgebouw van Artis, waar bouwvakkers werken aan de nieuwe inrichting. De Amsterdamse dierentuin vertimmert voor ruim twaalf miljoen gulden aan een “avontuur onder water”. Bezoekers ke vanaf juli in het nieuwe aquarium terecht.

Het gebouw waar binnen menige vis rondzwemt, dateert uit 1882. Enkele jaren geleden vertoonde het monument ernstige mankementen. Er waren lekkages, technische installaties waren in matige tot slechte staat en de gevel was aangetast. Met geld van rijk, gemeente en bedrijfsleven werd renovatie en uitbreiding mogelijk.

Artis wil het verhaal van het leven onder water vertellen. Bezoekers ke bijvoorbeeld aan de hand van zee-anemonen, -komkommers en -sterren zien hoe het leven in zee zich heeft ontwikkeld. In de grote zaal zijn bakken ingericht met de onderwaterwereld varierend van de Oosterschelde tot aan tropische zeeen. Artis omschrijft dat als “een Jules Vernes-achtige reis door de wereldzeeen”. Er leidt ook een route door het Zoologisch Museum en er is uitleg van de overgang van het dieren- en plantenleven van de zee naar zoet water en land.

Nieuw zijn ook vijftien meter lange bassins waarin onder meer het waterleven bij mangrovebossen en koraalriffen aan bod komt. Het koraalrif is namaak, maar voor zowel bezoekers als haaien en roggen die in het bassin gaan wonen niet van echt te onderscheiden, aldus Artisdirecteur prof. M. Frankenhuis. Na een aantal jaren groeit er hopelijk wel echt koraal op het piepschuim en beton. Ook de woudreuzen die in een bassin met ondergelopen regenwoud komen te staan, zijn niet gekapt. Een kunstenaar maakt ze.

Behalve een blik op de wondere wereld onder water ver weg van Nederland, is er ook een bassin ingericht als een Amsterdamse gracht. Daarin gaan Hollandse zoetwatervissen rondzwemmen. Op de bodem van de gracht ligt al de onvermijdelijke oude fiets.

Reageer op dit artikel