nieuws

Amerikaans GE slaat slag door aankoop ‘Yellowcabin’

bouwbreed

De ‘nummer een in de verhuur van tijdelijke ruimte’ komt mogelijk in Amerikaanse handen. General Electric (GE) Capital Modular Space bereidt een overnamebod voor op Yellowcabin-verhuurder Groenendijk. Het bedrijf uit Ridderkerk verdwijnt dan waarschijnlijk van de Amsterdamse Effectenbeurs.

De verhuurder van tijdelijke onderkomens voor kantoren, scholen en bedrijven ging tien jaar geleden naar de Amsterdamse effectenbeurs. Toch is de onderneming altijd een typisch familiebedrijf gebleven. Volgens de te meldingen hebben verschillende leden van de familie Groenendijk samen 71 procent van de aandelen in portefeuille. De aandelen zijn gestald in Groenendijk Yellowcabin Europa NV. Andere bekende aandeelhouders zijn Aegon, Generali en Small Companies Netherlands Fund.

Het bod van GE, dat zo’n 29 procent boven de beurskoers van vorige week ligt, zal de familie dus zeker geen windeieren leggen. De Amerikaanse branchegenoot Modular Space wil ten hoogste f. 45 per aandeel betalen. Gaat dit door, dan wordt voor Groenendijk f. 102,6 miljoen neergeteld. Het bod zal in ieder geval ver boven de koers van f. 35 uitkomen die vrijdag op de beurs gold. Maandag schoot de prijs naar f. 41,50.

De eerste beursjaren brachten de beleggers goede inkomsten uit dividenden, vanaf 1992 kwakkelde het bedrijf wat. Vorig jaar trad een sterk winstherstel in en thans ligt het winstniveau op circa f. 5 miljoen bij een omzet van f. 65 miljoen. Groenendijk heeft bijna 200 mensen in dienst en negenduizend verhuureenheden in bedrijf.

Gigant

GE Capital breidt op het ogenblik in Europa sterk uit. Het bedrijf heeft grote overnemingen in Duitsland en Frankrijk achter de rug en rekent voor 1995 op een winst van 250 miljoen dollar ( – 412,5 miljoen). De houdstermaatschappij General Electric Comp. is een industrieel, financieel, handels en media conglomeraat met een omzet van tegen de – 120 miljard. NBC behoort tot de GE-boedel.

Als de aankoop doorgaat krijgt de Amerikaan een goede toegang tot de Nederlandse en Belgische markt. Via de overname van HOB Units werd Groenendijk vorig jaar zomer actief in de laatste markt.

In Nederland zal het bedrijf onder andere moeten opboksen tegen De Meeuw uit Oirschot. Deze verhuurder versterkte zich in 1994 door Konosch Accommodaties uit Hasselt over te nemen. De Meeuw is actief in dezelfde landen als waar GE Capital werkt.

Net als de Koninklijke Bam Groep werden de activiteiten van Groenendijk in Frankrijk tot nul gereduceerd. Deze markt bleek zo moeilijk dat winst er niet in zat.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels