nieuws

Alphenaren bestookt met informatie over stadshart

bouwbreed

Alphen aan den Rijn moet een nieuw stadshart krijgen. Inwoners van de Groene-Hart-gemeente zullen de komende maanden niet om dit gegeven heen ke. Met videofilms, maquettes, huis-aan-kranten en vooral veel inspraakavonden wil het gemeentebestuuur het honderden miljoenen guldens kostende po onder de aandacht van de bevolking brengen.

“We willen de Alphenaar actief opzoeken om tot een goed gesprek te komen. Slechte punten halen we uit het plan om er goede voor in de plaats op te nemen”, aldus Frank Dales wethouder van communicatie en verantwoordelijk voor het inspraakproces. Dales zei dit gisteren in het Alphense stadhuis waar hij samen met zijn collega-wethouders H.J. Habermehl van verkeer en vervoer en W. Diederik S. van der Veen Meerstadt van stadsontwikkeling het concept Masterplan Stadshart van directeur MAB Nederland BV, M. van Middelkoop in ontvangst nam.

Dit plan schetst de voornemens de binnenstad van Alphen tot een geheel moet omtoveren. Het centrum wordt nu nog in de zogenoemde Lage en Hoge Zijde gescheiden. “De menselijke maat is hier verdwenen, het ontbreekt Alphen aan een gezellig intiem centrum. Dit plan geeft Alphen dat kloppende hart”, zo benadrukte W. Diederik S. van der Veen Meerstadt in zijn toelichting op het masterplan waarvan begin dit jaar al een tussenrapportage was gepresenteerd.

Naast de aanpak van de openbare ruimte zoals het realiseren van een wandelpromenade een verblijfsplein en het aanbrengen van een groenstructuur, behelst het masterplan een forse uitbreiding van het winkelvloeroppervlak, de bouw van een nieuw stadhuis en het toevoegen van zo’n 300 woningen aan het gebied. Om het centrum ook daadwerkelijk te laten bruisen moet er een stadstheater of bioscoopcomplex worden gerealiseerd en is er ruimte voor horecagelegenheden en terrasjes ingeruimd.

Onderhandelingen

Bij elkaar gaat het om 26 ontwikkelingslocaties die de komende jaren gefaseerd zullen worden aangepakt. Wat het Alphen aan den Rijn precies gaat kosten wilde Diederik S. van der Veen Meerstadt niet zeggen. “MAB heeft nu in samenspraak met ons het masterplan gemaakt. Maar we zullen nu de degens gaan kruisen over de noodzakelijke investering. Ik wil mijn kruit nog drooghouden. Ook al omdat het masterplan in de inspraak wellicht wijzigingen zal ondergaan waar een prijskaartje aan hangt. Na de zomer als de raad ja of nee moet zeggen zal er echter een plan met een sluitende begroting liggen”, zo beloofde de wethouder plechtig.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels