nieuws

Abp verhoogt als eerste rente van hypotheken

bouwbreed

Er lijkt een eind te zijn gekomen aan het goedkoper worden van de hypotheekleningen. Het Abp verhoogt vandaag haar hypotheektarieven omdat de rente op de kapitaalmarkt stijgt. Het tarief voor een vijfjarige lening gaat omhoog met 0,3 procentpunt.

De verhoging komt geheel onverwacht. De laatste ronde met hypotheekverlagingen is nog maar nauwelijks verwerkt. Op 11 januari 1996 verlaagden Abp, sommige banken en verzekeraars nog hun rentetarieven. Het laagste tarief bij de Abp kwam toen uit op 4,7 procent. Dat niveau wordt vanaf dinsdag opgetrokken naar 5 procent.

De rente stijgt al sinds enkele weken. Abp verwacht dat die stijging nog wel even doorgaat. De obligaties op de Amsterdamse effectenbeurs geven Abp gelijk. Gisteren daalden de koersen van de vastrentende waarden met enkele dubbeltjes. Als op de obligatievloer de koersen dalen, stijgt de rente op de kapitaalmarkt.

De bouwnijverheid hoeft zich voorlopig nog geen zorgen te maken dat de afzet zal gaan haperen, ook al wordt de huidige grote vraag naar koopwoningen vooral bepaald door de lage hypotheekrente. De ervaring leert dat bij de vorige renteverhoging, half 1994, de verkoop nauwelijks heeft geleden.

Een veel nijpender probleem is volgens de NVB het tekort aan bouwlocaties en de stroperige besluitvormingsprocedures bij de gemeenten.

Reageer op dit artikel