nieuws

Aangrijpend gezongen liederen van Moesorgski

bouwbreed Premium

Bij het horen van de naam Moesorgski zullen de meeste mensen denken aan zijn opera Boris Godoenov of misschien aan de schilderijen van een tentoonstelling. Minder bekend is dat deze componist ook een flink aantal liederen heeft geschreven, die tot nu toe niet erg bekend geworden zijn. De bariton Sergei Leiferkus is bezig ze allemaal op te nemen en zojuist is het tweede deel verschenen waarop dertien liederen en de cyclus Zonder Zon te beluisteren zijn.

Deze cd werd in de Gramophone verkozen tot Editor’s Choice en kreeg in Classic CD vijf sterren, de hoogste onderscheiding. Naar mijn mening zeer terecht, want Leiferkus heeft een heel fraaie, sonore stem en een geweldig inlevingsvermogen. Ook pianist Semion Skigin levert een belangrijke bijdrage. De uitmuntend opgenomen cd wordt geleverd in een fraai schuifhoesje met een apart, duidelijk gedrukt boekje met teksten en toelichtingen. (Conifer 75605 51248-2)

In de winter van 1777/78 schreef Mozart drie fluitkwartetten, acht jaar later gevolgd door zijn vierde, tevens laatste. Melodieuze, elegante muziek, grotendeels in opdracht van een Nederlandse muziekliefhebber gecomponeerd. Op Sony is een nieuwe opname van deze werken uitgebracht in een vertolking van vier vooraanstaande musici.

Irene Grafenauer bespeelt de fluit, niemand minder dan Gidon Kremer de viool en Veronika en Clemens Hagen de altviool, respectievelijk de cello. De kwartetten klinken fijnzinnig, blij en charmant en ook de opname is erg mooi. Een plaatje om lekker bij weg te dromen. (Sony SK 66240)

De roem van Alban Berg (1885-1935) berust grotendeels op zijn twee grandioze opera’s Wozzeck en Lulu. Van beide composities heeft Berg zelf een soort uittreksel gemaakt, omdat ensceneringen van de complete werken om diverse redenen op moeilijkheden stuitten en hij op deze manier toch iets in de openbaarheid kon brengen.

Onder leiding van James Levine speelt The Met Orchestra Drei Bruchstucke aus Wozzeck en de Lulu-Suite met als soliste Renee Fleming die haar rollen magnifiek zingt. Het orkest speelt geweldig, ook in de zuiver instrumentale Drei Orchesterstucke. Dat muziek uit de twintigste eeuw prachtig kan zijn, bewijst deze cd zeer nadrukkelijk. Fantastische opname (slagwerk!). (Sony SK 53959)

De Schotse Evelyn Glennie is waarschijnlijk de eerste full-time slagwerker ter wereld. In tal van landen is zij met vermaarde orkesten en dirigenten opgetreden en in de loop der jaren heeft zij aardig wat onderscheidingen binnengesleept. Op haar nieuwste cd, Wind in the Bamboo Grove, bespeelt Glennie de marimba, een xylofoon waarbij onder elke staaf een kalebas voor het resoneren hangt. Alle werken zijn door Japanners gecomponeerd, zijn vaak wat meditatief, maar ook jazz-invloeden ontbreken niet.

In het bijgesloten boekje staan toelichtingen van Evelyn Glennie zelf. Ik vind het mooie, bijzondere muziek fantastisch opgenomen en het is weer eens iets anders. Veel lof ook voor de musici die haar in een aantal stukken terzijde staan met onder meer alt-saxofoon, slagwerk en bas. (Catalyst 09026 68193-2)

Van Reinbert de Leeuw is een cd verschenen met pianowerken van Erik Satie (1866-1925). Let wel, een nieuwe, digitale opname van werken die deze pianist al eerder voor Philips heeft opgenomen. U kunt luisteren naar de Gnossiennes, Ogives, Petite Ouverture a danser, Sarabandes en Gymnopedies. Dat De Leeuw terecht beroemd is om zijn Satie-spel blijkt ook nu weer uit zijn gevoelige en melancholische spel. De hele cd straalt een sfeer uit van meditatie en poezie die het beste goed gedoseerd tot zijn recht komt, dus niet de hele cd in een ruk beluisteren. (Philips 446672-2)

Heeft u ook weer genoten van het Nieuwjaarsconcert uit Wenen? Nou, u was niet de enige, want in meer dan 65 landen hebben ongeveer 1,3 miljard mensen dit evenement meebeleefd. Dit jaar waren er maar liefst zes premieres en RCA heeft met man en macht gewerkt om de cd’s al op 15 januari in de winkel te hebben.

Lorin Maazel heeft met de Wiener Philharmoniker natuurlijk een topprestatie geleverd en voor veel mensen zullen de cd’s weer een mooi souvenir zijn van een uniek concert. De toegiften staan op een gratis bonus-cd. Lof ook voor de uitgebreide toelichtingen. (RCA 09026 6842 12, ook op muziekcassette verkrijgbaar)

Reageer op dit artikel