nieuws

Zwakker jaar voor Deense bouw

bouwbreed Premium

In een analyse van de Europese bouw/aanlegbedrijvigheid voorziet het Deense Instituut voor Toekomstonderzoek te Kopenhagen dit jaar een zwakkere ontwikkeling dan in 1995. De totale reele groei komt uit op 1,1% tegen 1,5% vorig jaar. Dit geldt echter alleen voor West-Europa. In Oost- en Centraal-Europa is er vooruitzicht op een groei van 5,9%.

De gezamenlijke activiteit in de bouw/aanlegsector in Duitsland vertoont een daling van 0,6% (tegen plus 1,9% vorig jaar). De meeste bedrijvigheid vindt bovendien in de nieuwe oostelijke deelstaten plaats. Tekenen van herstel doen zich voor in Zweden en Finland, waar de afgelopen jaren sprake was van een dieptepunt. De prognoses zijn hier respectievelijk plus 3,4% en 6%.

Volgens het instituut valt het in het Westeuropese beeld vooral op dat de boom in de woningbouw voorbij is. In dit marktsegment gaat zich in 1996 een negatieve groei voordoen van 1,3 % tegen plus 2,7% in 1995 en plus 9% in 1994. Het meest draagt Europa’s grootste markt Duitsland bij aan deze trend.

In de Westeuropese woningbouw heeft onderhoud en renovatie zich ontwikkeld tot het voornaamste groeielement. Voor Nederland hanteert het instituut overigens een overall-prognose op het 0-niveau (vorig jaar plus 1,8%).

Reageer op dit artikel