nieuws

‘Zuinige’ douchekop steeds populairder

bouwbreed

De Nederlandse huishoudens gebruiken minder water. Sinds 1992 is het gebruik met 4 liter gedaald van 138 liter naar 134 liter per dag per persoon. Dit blijkt uit een onderzoek onder 2000 huishoudens dat het Nipo uitvoerde in opdracht van de Vereniging van Exploitanten van Waterleidingbedrijven in Nederland (Vewin).

Waterbesparende douchekoppen winnen aan populariteit. Tussen 1992 en 1995 nam het aantal ‘zuinige’ douchekoppen toe van 13 naar 33 procent. Ruim een derde van de huishoudens beschikt inmiddels over een spoelonderbreking voor het toilet tegen ruim een kwart in 1992. Het watergebruik voor de wc daalde met zo’n 9 procent. Het watergebruik voor de wasmachine steeg echter van 23,2 liter naar 25,5 liter per dag per persoon.

Volgens de Vewin blijkt uit het onderzoek verder dat de begin 1995 ingevoerde belasting op grondwater geen effect heeft. Die belasting brengt voor huishoudens een tariefsverhoging van ongeveer 40 cent met zich. Een van de argumenten voor de invoering van de belasting was een mogelijk positief effect op waterbesparing. De waterleidingbedrijven hebben zich destijds krachtig tegen de belasting verzet. Ze vinden dat de heffing geweld doet aan het uitgangspunt dat de vervuiler betaalt.

Het onderzoek leert wel dat een ruime meerderheid van de bevolking (85 procent) voorstander is van een koppeling van de hoogte van de zuiveringsheffing voor afvalwater en het rioolrecht aan de afname van het drinkwater.

Reageer op dit artikel