nieuws

Werkgroep bekijkt gevolgen brand openluchtmuseum

bouwbreed Premium

Een werkgroep van medewerkers van het Nederlands Openluchtmuseum (NOM) in Arnhem moet beslissen wat er gaat gebeuren met de restanten van de historische Oldambster Boerderij uit Beerta, die 17 november afbrandde. De brand richtte voor zeker f. 4 miljoen schade aan. De in vlammen opgegane inventaris was van onschatbare waarde.

Tot ergernis van de museumdirectie heeft de technische recherche van de Arnhemse politie nog steeds geen eindoordeel gegeven over de oorzaak van de brand. “Vast staat dat er geen sprake is geweest van brandstichting. Vermoedelijk heeft kortsluiting een rol gespeeld. Er is echter zoveel verwoest dat een exacte oorzaak waarschijnlijk niet meer te achterhalen is”, zegt woordvoerder D. van Brussel van het museum.

De werkgroep moet allereerst beslissen of de boerderij uit de vorige eeuw wordt herbouwd. Directeur J. Vaessen voelt daar niet zoveel voor omdat het museum er juist trots op is dat er alleen originele historische bouwwerken op het terrein staan. De restanten van de boerderij zouden in geval van herbouw moeten worden aangevuld met materiaal van andere oude boerderijen.

Na de brand heeft het museum verschillende aanbiedingen uit het hele land gekregen voor andere historische gebouwen die het museum zou ke aankopen. Ook heeft een eigenaar van een andere Oldambster Boerderij zich gemeld. De werkgroep moet bekijken in welke staat die boerderij verkeert.

Reageer op dit artikel