nieuws

Warmwaterketel bereikt ‘rendement’ boven 100%

bouwbreed

Door de omgevingswarmte bij de berekening van het rendement te betrekken, bereikt de ‘Superheater’ van Thermal Engineering of Arizona (TEA) Inc. een ‘rendement’ van meer dan 100%. De ‘Superheater’ is een ketel voor de verwarming van water, te gebruiken bij het mengen van betonmortel voor het storten bij zeer lage buitentemperaturen.

In een toelichting claimt Thermal Engineering of Arizona Inc. zelfs een rendement van 105%. Helemaal ‘eerlijk’ is de berekening niet, want er wordt niet gekeken naar het rendement van de installatie, waarmee de omgeving wordt verwarmd waarin de ketel staat opgesteld. “Over het algemeen staat de warmwaterketel in een verwarmd gebouw, om bevriezing te voorkomen. De toegevoerde lucht heeft dus gewoonlijk de binnentemperatuur. Als de watertemperatuur bijvoorbeeld 7 gr. C is en de binnentemperatuur 21 gr. C, wordt de warmte van de lucht opgenomen door het water”, aldus de toelichting. “Daardoor heeft menige installatie in de praktijk een rendement dat hoger is, dan wij hebben aangetoond.” De denkfout die hierbij wordt gemaakt is, dat voor de bepaling van het ‘rendement’ alleen naar de ketel wordt gekeken, terwijl in werkelijkheid de verwarming van de binnenruimte ook onderdeel uitmaakt van het systeem. De achterliggende gedachte is blijkbaar, dat het gebouw toch wel verwarmd wordt, ook zonder dat een deel van die warmte aan de ‘Superheater’ wordt toegevoerd.

Laatste versie

Tijdens de World of Concrete te Las Vegas was de laatste versie van de ‘Superheater’ te zien, met een ‘rendement’ van 105%. Hij werd gedemonstreerd door M. Kingsbury, vertegenwoordiger van Thermal Engineering of Arizona Inc. “Een rendement van 105% kan natuurlijk niet, maar het wordt nu eenmaal zo berekend”, zei Kingsbury over het hoge ‘rendement’ van de ketel. De ‘Superheater’ wordt over de gehele wereld verkocht, in het bijzonder naar landen met lange perioden van koude en vorst. In Nederland komt het gebruik van voorverwarmd water bij het mengen van betonmortel wel voor, maar uiteraard veel minder vaak dan in bijvoorbeeld Scandinavie.

Het hoge rendement van de warmwaterketel is vooral te danken aan de geavanceerde warmtewisselaar (waarbij het water in direct contact komt met de verbrandingsgassen, die heter ke worden dan 1900 gr. C). Thermal Engineering of Arizona Inc. vervaardigt ook andere produkten voor het opwekken of terugwinnen van warmte, zoals warmtepompen en warmtewisselaars. Het bedrijf is gevestigd te 2250 W. Wetmore, Tucson in Arizona, USA.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels