nieuws

Van Swaay levert klimaatregeling ‘switchstations’

bouwbreed

Het Zoetermeerse bedrijf Van Swaay, leverancier van met de computer gestuurde airconditioning en klimaatsystemen, heeft opdracht gekregen voor het leveren van deze apparatuur voor het conditioneren van het binnenklimaat van vijf switchstations van het Nederlandse mobiele telecommunicatiebedrijf Libertel, concurrent van de PTT-Telecom. Deze switchstations fungeren als doorschakelpunt tussen de beller en de gebelde.

Inmiddels zijn drie stations in Amsterdam, Rotterdam en Maarssen gerealiseerd. De overige twee in Arnhem en Eindhoven komen binnenkort gereed. De koelmachines en airconditioners van Van Swaay zullen in de verschillende ruimten van de gebouwen 24 uur per dag de temperatuur nauwkeurig op het gewenste niveau handhaven. Buiten opgestelde Italiaanse RC-koudwatermachines van het type Maximo, voorzien de swichstations van het benodigde koelvermogen. Per station staan onder andere drie ‘chillers’ opgesteld elk met een koelvermogen van 70 kW. Daarvan staat er altijd een stand-by.

De Maximo-chillers zijn standaard uitgerust met free-cooling, vanwege de 24-uurs werking. Afhankelijk van onder andere de buitentemperaturen is daardoor een energiebesparing mogelijk van 30 tot 60%, aldus het bedrijf. De compressor van de Maximo’s bevinden zich in een afgesloten compartiment met een volledig gesloten bodem van sandwichpanelen. Daardoor geven de chillers heel weinig geluid naar buiten af. Een extra geluidreductie wordt bereikt door ervoor te zorgen dat de luchtsnelheid over de batterijen laag wordt gehouden door bij vol vermogen, met een laag toerental van de ventilatoren te ventileren.

Reageer op dit artikel