nieuws

Sony bouwt cultuurforum aan Potsdamer Platz

bouwbreed

Sony heeft de eerste spade in de grond gestoken voor haar bebouwing aan de Potsdamer Platz. Hiermee is een begin gemaakt met het tweede grote project naast dat van Daimler-Benz.

Voor DM 1,5 miljard realiseert het Sony concern hier zijn Europees hoofdkantoor, een Imax bioscoop en de Duitse mediatheek. Twintig procent van het bebouwde oppervlak is voor woningen bestemd. Het complex moet eind van deze eeuw gereed zijn.

De ontwikkeling van het po is zeer moeizaam verlopen. Vanaf de verkoop van het terrein vier jaar geleden is er keer op keer sprake geweest van de kans dat Sony zich zou terugtrekken.

Architectonisch markante punten in het plan zijn de 100 meter hoge toren aan de Potsdamer Platz en het 4000 m2 grote centraal in het woongedeelte.

Het enorme tentdak dat het Forum overspant wordt opgehangen aan een vrij zwevende stalen drager. Deze drager hangt aan staalkabels die weer bevestigd zijn aan een op het dak aangebrachte drukring. Het dak zelf bestaat uit een kabelnet waar in de weefvlakken glazen platen worden gelegd. Ten behoeve van de noodzakelijke ventilatie is het tentdak in het midden van een opening voorzien.

Het ovale Forum kan men door zesverdieping hoge deuren, die stervormig in de plattegrond zijn geplaatst, verlaten en onder meer de bioscoop en mediatheek betreden. De verrassing van het bioscoopcentrum wordt het zesverdieping hoge Imax-theater voor driedimensionale films.

Het Forum doorsnijdt de randbebouwing van het complex waardoor er vrijstaande woonblokken ontstaan met eigen gevelstructuren. Totaal zijn er 16 geveltypen ontworpen die de eigen identiteit van de gebouwen accentueren.

Een technische hoogstand wordt er ook geleverd ten behoeve van het oude Esplanade Hotel, dat door een 60 meter lange stalen brug wordt overspannen waaraan acht woonlagen worden opgehangen. De gevel van het over enige meters verplaatste Esplanade staat door een ervoor geplaatste glaswand als het ware in een vitrine. Op aandrang van monumentenzorg wordt het hotel niet gereconstrueerd maar blijft de mengelmoes van stijlen uit de keizertijd, vijftiger jaren verbouwing en moderne aanpassing bestaan.

In juni 1991 verkocht de Senaat een 31.000 m2 groot terrein aan het electronicaconcern Sony voor rond DM 101 miljoen. In augustus 1992 werden het ontwerp van de Duits-Amerikaans architect Helmut Jahn gepresenteerd. Een jaar later zou de start van het po plaats vinden. De Europese Gemeenschap controleerde in 1993 de koopprijs waarop Sony dreigde zich terug te zullen trekken als er bijbetaling moest plaats vinden. Daarna ontstond er een heftige strijd tussen de Senaat van Berlijn en Sony om het behoud van de hotelruine Esplanade. In juli van dit jaar werd een aanvang gemaakt met een gedeeltelijke verplaatsing van het hotel. Thans is met de uitvoering begonnen van wat het ‘Cultuurforum voor de 21ste eeuw’ moet worden.

Reageer op dit artikel