nieuws

Slechte bouwmarkt drukt resultaat van Hochtief

bouwbreed Premium

Het Duitse bouwconcern Hochtief, grootaandeelhouder van de Nederlandse aannemer Ballast Nedam, heeft vorig jaar te lijden gehad van de achteruitgang op de binnenlandse markt. Vooral ‘de verscherpte concurrentie en de teruglopende marges’ hebben daarbij een rol gespeeld.

Dat heeft het Hochtief-bestuur vrijdag in een brief aan zijn aandeelhouders laten weten. In hoeverre het bedrijfsresultaat is beinvloed schreef de onderneming niet. “Het boekjaar 1995 zal een goed resultaat laten zien”, was de enige zin met betrekking tot de winst. De cijfers brengt het concern pas in mei naar buiten.

De achteruitgang op de binnenlandse bouwmarkt leidde tot een lagere bezettingsgraad bij Duitse bedrijven, een grotere prijsdruk en een record aan faillissementen. Ook hadden binnenlandse ondernemingen te kampen met concurrentie van buitenlandse bedrijven die hun bouwvakkers lagere lonen uitkeren.

De investeringen in de bouw namen in het westen van Duitsland af. In het oosten was in 1995 weliswaar nog sprake van een groei, maar die lag onder het niveau van 1994. Voor 1996 wordt nauwelijks nog op expansie gerekend.

In deze ‘moeilijke omstandigheden’ wist Hochtief de omzet nog te verhogen met 5,9 procent tot 11,1 miljard mark. De groei in het binnenland lag met 3,6 procent tot 7,1 miljard mark duidelijk lager dan in het buitenland. Daar noteerde Hochtief een groei van 10,4 procent tot bijna 4 miljard mark.

De verslechterde situatie op de Duitse markt kwam evenwel duidelijk aan het licht bij de orderontvangst. Het bedrag aan nieuwe opdrachten dat Hochtief in de wacht sleepte slonk met 16,3 procent tot 6,6 miljard mark. In het buitenland kon Hochtief daarentegen pronken met een plus van 38,1 procent tot 5,2 miljard. Gezamenlijk resulteerde dat in een marginale groei van 1,3 procent tot 11,8 miljard mark. Nog niet meegenomen in de cijfers is de opdracht voor de aanleg van de luchthaven bij Athene. Daarin krijgt Hochtief een behoorlijk aandeel.

Reageer op dit artikel