nieuws

Rechter zet bouw Hooge Marinier in Maasstad stop

bouwbreed Premium

Er rust een vloek op de bouw van de Hooge Marinier in het centrum van Rotterdam. Bijna drie jaar voert de buurt actie tegen de realisatie van dit appartementencomplex. De apotheose kwam eind vorige week. De rechtbank eiste een onmiddellijke bouwstop.

Directeur J. Brandt, algemeen directeur Heijmerink Bouw, is moedeloos. Als aannemer van dit po heeft hij de afgelopen drie jaar er alleen maar last gehad. Door procedures van omwonenden, die het te hoog vinden, is van een vlekkeloze bouw geen sprake. “Het land wordt bestuurd door rechters en advocaten”, verzucht hij daags nadat zijn te mensen zijn vertrokken.

“Gelukkig dat we onderdeel zijn van TBI Bouw, zodoende kon ik mijn mensen op andere bouwplaatsen aan het werk krijgen. Over de schade heb ik nog geen beeld. Vandaag heb ik bijvoorbeeld een gesprek met onze leverancier van de prefab elementen, daar valt dus een gat in de produktie. Maar iets verdienen aan het po, nee. Ik ben blij als ik uit de kosten ben.”

Lange geschiedenis

De geschiedenis van de Hooge Marinier begint jaren terug als het Flevogebouw tegenover de bibliotheek in hartje Rotterdam leeg komt te staan. Junks nemen bezit van het perceel en de brandweer en politie rijden af en aan. De gemeente Rotterdam is blij als eigenaar/poontwikkelaar Interbuilding samen met Vermeer een kantoor/winkels/ woningen-complex ‘De Hooge Marinier’ op die locatie wil gaan ontwikkelen. Het Flevogebouw wordt op last van de gemeente gesloopt en het terrein komt braak te liggen. Daarna begint het gehannes rond de bouwvergunning.

Heijmerink, die het po inmiddels heeft overgenomen van de projectontwikkelaar en inmiddels verkocht aan Patrimoniums Woningstichting, is vorig jaar begonnen met een bouwvergunning die van toepassing was op het eerste ontwerp, namelijk met vier kantoorlagen. Door de tegenvallende kantorenmarkt besloot Heijmerink de vier lagen te verwijderen en de gemeente dacht dat de oude vergunning zonder meer kon worden gebruikt. De rechter dacht er anders over.

De Rotterdamse dienst Bouw- en Woningtoezicht zit als verstrekker van de vergunning in haar maag met dit probleem. L. van Tilburg van deze dienst t dat een kleine fout is gemaakt, maar is vol hoop dat nu de juiste procedures worden gevolgd. “Aanstaande donderdag beginnen we met een hoorzitting van de algemene beroepscommissie en dan gaan we verder het besliscircuit in.”

Over een mogelijke schadeclaim richting de gemeente Rotterdam houden zich zowel Brandt als Van Tilburg zich op de vlakte. “Ik laat er wel een jurist naar kijken”, is de enige opmerking van Brandt. In de stukken van de commissie Ruimtelijke Ordening wordt wel degelijk rekening gehouden met een claim. ‘….bij niet op voorgestelde wijze verlenen van de vergunning echter eventuele schadeclaims’.

Gevaarlijke situatie

Voorlopig komen vandaag alle betrokkenen samen om over de afbouw van de kelder te praten. Deze is door de sloop van de oude keldervloer van het Flevogebouw instabiel geworden en kan instorten. Brandt: “Als we beiden vinden dat de situatie gevaarlijk is, gaan we naar de rechter en zullen we verzoeken indienen om de kelder te mogen afbouwen.”

Reageer op dit artikel