nieuws

PNEM levert in de grond opgeslagen koude aan Evoluon

bouwbreed

In Eindhoven wordt de laatste hand gelegd aan een koelinstallatie van de Provinciale Noordbrabantse Energiemaatschappij (PNEM) die gebruik maakt van koude-opslag in de bodem. De koude wordt geleverd aan het Evoluon, dat daarmee 60 procent van de nodige koeling kan verzorgen. Voor het resterende deel worden twee koelmachines ingezet. Philips, dat in het Evoluon zijn Competence Centre heeft gevestigd, heeft met PNEM daarvoor een contract afgesloten voor vijftien jaar.

PNEM is het eerste energiebedrijf in Nederland dat een dergelijk systeem in gebruik neemt. De investering bedroeg – 2 miljoen en zorgt het voor een jaarlijkse besparing van 400.000 kWh elektriciteit ten opzichte van de oude koelinstallatie van het Evoluon. Bovendien vermindert de uitstoot van kooldioxyde met 339.000 kg per jaar.

Voor de koudeopslag zijn twee bronnen geboord. In de winter pompt de installatie via de ene bron grondwater op met een temperatuur van 12 gr. C, waarna het met behulp van koude buitenlucht afkoelt tot ongeveer 8 gr. C. Vervolgens wordt het water via de andere bron opgeslagen in een ondergrondse zandlaag op een diepte van 50 tot 85 meter. Dit koude water wordt weer opgepompt als in de zomer koeling nodig is.

Op 1 maart wordt de eerste koude geleverd.

Reageer op dit artikel