nieuws

Pluim

bouwbreed

Met meer dan normale verwachting kijken we uit naar de EIB-bijeenkomst volgende week dinsdag in het Amsterdamse Hilton hotel. Dan zal prof. drs. A.P. Buur, de directeur van het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid, zijn bouwprognose voor het komend jaar bekend maken.

Waarom deze mededeling? Omdat het EIB na jarenlang verkeerde prognoses te hebben afgegeven vorig jaar de spijker recht op zijn kop geslagen heeft, althans voor zover het de woningbouw betreft. Buur voorspelde toen een groei van 9%. Ondanks alle negatieve geluiden over het gebrek aan locaties en tegenvallende Vinexafspraken.

En wat laat het CBS zien over 1995. Juist, een toename van de woningproduktie van 9%. Een pluim is op zijn plaats.

Ook voor de gww zat het EIB in de goede hoek. Optimistische opdrachtgevers schatten begin vorig jaar in dat de produktie in deze sector wel zou ke stijgen met 8%. Het is 2% geworden. het EIB had 4,5% voorspeld.

Dus al met al een pluim voor Buur en de zijnen.

Maar waar dient deze voorspellerij eigenlijk toe, want 1 ei maakt nog geen lente. Als het een jaar-in-jaar-uit betrouwbaar ritueel zou zijn dan kan je er als bedrijf en branche wat mee. Wat dat betreft mogen we hopen dat het EIB op de ingeslagen weg voortgaat.

Voor nu is het niet meer dan een gezelschapsspel waar hooguit bookmakers wat mee aan ke.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels