nieuws

Oude bommen liggen dwars bij aanleg nieuwe Lekbrug

bouwbreed

Tussen de gemeente Vianen en Rijkswaterstaat is onenigheid ontstaan over de financiering van de opsporing van bommen uit de Tweede Wereldoorlog, die bij Vianen op de bodem van de Lek liggen. De oude explosieven moeten worden opgespoord en verwijderd, omdat zij mogelijk in de weg liggen bij de aanleg van de brughoofden van de nieuwe (tweede) Lekbrug. Het gemeentebestuur van Vianen, dat voor de kosten zou moeten opdraaien, wil zo snel mogelijk met minister Jorritsma praten over de kwestie.

De aanleg van de nieuwe brug is noodzakelijk voor de geplande verbreding van rijksweg A2.

De kosten voor het opsporen en onschadelijk maken van de bommen ke volgens de gemeente Vianen oplopen tot een miljoen gulden. Hoewel Rijkswaterstaat verantwoordelijk is voor de verbreding van de snelweg en de bouw van de brug, kan deze instantie formeel geen opdracht geven tot het inschakelen van het Explosieven Opruimings Commando. Dat kan alleen de betrokken gemeente. Rijkswaterstaat gaat er van uit dat de opdrachtgever dan ook de rekening betaalt. “Daar zijn duidelijke juridische regels over opgesteld”, zegt de betrokken medewerker van Rijkswaterstaat, ir. Idsinga. “Wanneer Vianen het er niet mee eens is, moet de rechter zich daar maar over buigen”.

De gemeente vindt de eis niet reeel. “De brug, en de A2, zijn van landsbelang. Wij vinden dat het rijk daarom de kosten moet dragen”, aldus een woordvoerder.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels