nieuws

Onderzoek naar kartelvorming afgesloten

bouwbreed Premium

Niet alleen in Europa staat de cementindustrie onder verdenking van kartelvorming. Ook in de Verenigde Staten is een onderzoek uitgevoerd door de Antitrust Division van het Departement van Justitie. Het begon in 1994 en is kort geleden zonder resultaat afgesloten. Volgens de Portland Cement Association (PCA) hoeft dat geen verbazing te wekken, want “er is veel concurrentie in de branche, dus de basis voor zo’n onderzoek ontbrak geheel”, aldus J. Gleason jr, voorzitter van de PCA.

Het onderzoek heeft overigens wel gevolgen gehad. De National Ready Mixed Concrete Association (NRMCA) bijvoorbeeld heeft een video vervaardigd met adviezen voor de betonmortelindustrie. De video, met als titel ‘Antitrust Awareness’, laat zien hoe zelfs de schijn van kartelvorming vermeden kan worden. De video is te bestellen bij NRMCA Publications, 900 Spring Street, Silver Spring, MD 20910, USA.

Tijdens het eerste jaar van het onderzoek door Justitie steeg de prijs van cement in de Verenigde Staten, als gevolg van de toenemende vraag. In 1994 is volgens de PCA ongeveer 90 miljoen ton cement verkocht.

Reageer op dit artikel