nieuws

NVOB biedt leden twee contracten ‘wao-gat’

bouwbreed

Het Nederlands Verbond van Ondernemers in de Bouwnijverheid en SFB Verzekeringen BV hebben, op punten en komma’s na, een raam-contract gereed voor het ‘dichten’ van het wao-gat voor kaderpersoneel van NVOB-lidbedrijven. Het NVOB sloot eerder een veel gunstiger raamcontract af met Baneke/Graffner.

Het NVOB had zich als doel gesteld om, voor het oude contract met SFB Verzekeringen op 31 december van het vorige jaar afliep, zich te orienteren op de markt om te kijken of er concurrerender aanbiedingen te vinden waren. Assurantiebemiddelaar Baneke/Graffner, die de polis verstrekt met Levob als risicodrager, bleek met een premiestelling van 1,05% de goedkoopste.

De branche-organisatie wilde echter twee raamcontracten aan haar leden voorleggen. Vandaar dat ook met SFB Verzekeringen in zee werd gegaan. Temeer, zo vertelt een woordvoerder van het NVOB, omdat een deel van zijn leden een ‘emotionele binding’ met het, inmiddels deels geprivatiseerde, SFB heeft.

Geen advies

Het NVOB geeft zijn leden overigens geen officieel advies met welke maatschappij het beste in zee kan worden gegaan. “Wij treden op als intermediair en hebben voor onze leden zo scherp mogelijk onderhandeld.” De woordvoerder steekt echter niet onder stoelen of banken dat de ondernemers die gaan ‘shoppen’ en vergelijken met Baneke/Grafner het beste uit zullen blijken te zijn. “Maar, de uiteindelijke keuze moeten de bedrijven zelf maken.”

De premie van SFB Verzekeringen zal naar alle waarschijnlijkheid uitkomen op 1,32%. De verzekeringsmaatschappij studeert nog op mogelijkheden dit percentage iets naar beneden te brengen, bijvoorbeeld voor bedrijven die veel jonge mensen in dienst hebben of ke bewijzen dat er van een gering ziekteverzuim sprake is. Baneke/Graffner offreert zijn premie aan de lidbedrijven overigens zonder een selectie toe te passen.

Een ander punt van onderhandeling tussen SFB en NVOB is de exclusiviteit. Bij Baneke/Graffner werd de exclusiviteitsvraag, die inhoudt dat hetzelfde raamcontract niet ook nog eens aan een andere branche-organisatie wordt aangeboden en zo een ‘stukje meerwaarde’ biedt, ingewilligd. SFB Verzekeringen heeft echter ook de branche-organisaties in de gww en VGBouw onder haar vleugels en kan daar waarschijnlijk dus niet aan voldoen.

Paniekreactie

De onderhandelingen tussen NVOB en SFB Verzekeringen verliepen overigens niet vlekkeloos. Eerder probeerde SFB Verzekeringen, in een paniekreactie op het lage aanbod van zijn concurrent, de individuele leden op een weinig sympathieke manier aan zich te binden. Aannemers werden aangeschreven dat zij het oude verzekeringscontract zelf hadden moeten opzeggen. De opzegging van het gehele raamcontract door het NVOB zou volgens de kleine lettertjes niet volstaan hebben. Later trok de verzekeringsmaatschappij deze maatregel echter weer in en liet de NVOB-leden weer vrij om te kiezen.

Reageer op dit artikel