nieuws

Noren investeren in olie- en gascomplex

bouwbreed Premium

De Noorse offshore-industrie staat de eerstkomende jaren voor een nieuw omvangrijk investeringsprogramma in verband met de olie- en gasexploratie in het noordelijk deel van de Noordzee, 200 km uit de kust van Bergen. Ondermeer is een gasbehandelingsinstallatie nodig, waarvan de kosten worden geraamd op minimaal f. 2 miljard.

De oliemaatschappijen hebben in hun advies aan de rijksoverheid gekozen voor de modernisering van een bestaande installatie op Karsto in de regio Rogaland. Aanvankelijk behoorde ook de realisering van een geheel nieuwe voorziening bij Bergen tot de opties. Bij elkaar kost de uitbouw van het complex in de regie van staatsmaatschappij Statoil inclusief transportleidingen en produktieplatforms f. 7 miljard.

De produktie moet volgens plan in 1998 beginnen. Het ministerie van economie en energie is bezig om het uitgewerkte programma in de loop van dit jaar ter definitieve goedkeuring aan het parlement voor te leggen.

Reageer op dit artikel