nieuws

Milieudefensie wil minder gebruik aluminium, zink, lood en tin

bouwbreed

Nederland moet in de toekomst zeker 70% minder aluminium, zink, lood en tin gebruiken. Voor ijzer is een vermindering van 54% noodzakelijk. Deze grondstoffen raken niet op, maar zijn steeds moeilijker te winnen wat ernstige schade voor het milieu oplevert.

Dat stelt de vereniging Milieudefensie in haar rapport ‘Zolang de voorraad strekt’. Het gebruik van niet-vernieuwbare grondstoffen veroorzaakt veel milieuproblemen. Die nemen toe door een groeiend gebruik van grondstoffen en lagere concentraties van erts in de bodem.

Volgens Milieudefensie is steeds meer energie nodig om een kilo grondstof te winnen. Zo bevat een kilo afgegraven materiaal gemiddeld slechts 9 gram koper, de rest is afval.

Milieudefensie maakt zich in het rapport sterk voor een duurzaam beheer van grondstoffen. Produkten moeten lichter worden en geschikt zijn voor hergebruik. Bovendien moeten (elektrische) apparaten langer meegaan, aldus de vereniging. Volgens de organisatie is duurzaam produceren alleen onvoldoende.

Reageer op dit artikel