nieuws

Maas-Dijken beboet voor twee ongevallen

bouwbreed Premium

“Jullie stonden natuurlijk flink voor gek in de bouwwereld.” Zo trad de Haagse officier van justitie, J. de Waardt, afgelopen week de technisch directeur van Maas-Dijken Bouwbedrijf BV uit Alphen tegemoet. Maas-Dijken moest zich voor de economische politierechter, J. Scholten, verantwoorden voor het instorten van een huizenblok van acht woningen in het plan Kerk en Zanen in Alphen. Tegelijk werd een tweede incident meegenomen: een klein jaar geleden viel bij een bouwpo aan de Edisonstraat in Gouda een werknemer van een steiger en liep hoofdletsel op. Een echte verklaring voor beide voorvallen kon de technisch-directeur van Maas-Dijken niet geven.

Uit gesprekken met de verantwoordelijke uitvoerders is achteraf gebleken dat in Alphen verzuimd is in het bewuste bouwblok een schorconstructie aan te brengen. In Gouda zijn tegen de voorschriften in geen binnenleuningen op de steiger aangebracht waardoor een gat van bijna vijfentwintig centimeter gaapte tussen de steiger en de gevel. Een gat dat een van de werknemers van Maas-Dijken BV bijna fataal werd.

Laksheid

De financieel-directeur vond dat de strekking uit de gebeurtenissen die kort op elkaar volgden duidelijk is: “men was zich te weinig van de gevaren bewust”. Advocaat J. Verhoeven voerde aan dat er altijd spaanders zullen blijven vallen als ergens wordt gewerkt. Met Maas-Dijken vergelijkbare bouwbedrijven (zeventig man personeel) zouden daarover ke meepraten. Hij verzocht de rechter rekening te houden met de publicitaire en de werkelijke financiele schade die het bedrijf al heeft opgelopen door de ongevallen.

Bovendien ondergaat Maas-Dijken al jarenlang vrijwillige veiligheidsinspecties van alle werkplekken door Aboma. Verhoeven vindt dan ook niet dat het Alphense bouwbedrijf verweten kan worden het in het algemeen niet zo nauw met de voorschriften te nemen.

Ter motivering van haar uitspraak stelde rechter Scholten dat tot tweemaal toe sprake is geweest van ernstige laksheid en verzuim. Met name het bouwblok dat als een kaartenhuis in elkaar stortte had volgens haar ernstige gevolgen ke hebben. Zij nam de eis van officier de Waardt – f. 5000 voor elk van de overtredingen – over.

Reageer op dit artikel