nieuws

Leidingtak Volker Stevin zet mes in de organisatie

bouwbreed

Bij Visser en Smit Hanab vallen ontslagen. Door de structureel slechte leidingenmarkt moet deze dochter van Koninklijke Volker Stevin (KVS) in Rotterdam 65 mensen ontslaan.

De reorganisatie van Visser en Smit vindt alleen plaats in Papendrecht. De vier anders Nederlandse vestigingen – Ridderkerk, Veendam, Lienden en Beek – blijven ongemoeid. Visser en Smit Hanab telt als geheel ongeveer 1300 werknemers. “Het merendeel van de ontslagen valt in de kantoorsfeer”, aldus Gerard Anneveldt, woordvoerder van KVS. “Op deze manier willen we de kosten structureel verlagen.”

In het jaarverslag 1994 van deze Rotterdamse aannemer wordt reeds melding gemaakt van moeilijke marktomstandigheden. De Nederlandse omzet van de sector Leidingen, daarvan is Visser en Smit Hanab een van de zes werkmaatschappijen, viel al terug van f. 355 naar f. 281 miljoen. De totale omzet bedroeg f. 452 miljoen ( f. 505 miljoen). In het jaarverslag 1995 ging men nog uit van een gedeeltelijk herstel.

Over de activiteiten van 1995, en vooral de inkomsten daarvan, weigert Anneveldt inlichtingen te geven. “Over twee maanden verschijnen onze cijfers”, is zijn antwoord. “De kosten van de reorganisatie worden nu genomen.” Over de eerste zes maanden van 1995 bedroeg de produktie-omzet van de gww-sector f. 527 miljoen ( f. 487 miljoen).

Verrast

Visser en Smit Hanab is niet de enige leidinglegger die de organisatie heeft aangepast. De leidinggroep van Hollandsche Wegenbouw Zanen (HWZ) is eveneens onder handen genomen. Ook hier was de markt deels debet aan de aanpassing. Begin 1994 werd bij HWZ, onderdeel van de Hollandsche Beton Groep, negentig man ontslagen. De ontslagen hadden niet alleen betrekking op de leidingactiviteiten, maar betrof geheel HWZ

De Bolegbo, de branche-organisatie voor buizenleggers, zegt niet op hoogte te zijn van de bovenstaande ontwikkelingen. Directeur Bekker zegt geen tijd te hebben om een visie te geven op zijn markt. “Ik ben verbaasd, omdat 1995 positief redelijk verlopen is. Het is vast een seizoensverschijnsel.”

Anneveldt van KVS bestrijdt dat. “Visser en Smit Hanab is al heel oud. De organisatie is al zo opgezet dat rekening wordt gehouden met seizoensinvloeden. We passen aan omdat in deze krappe markt er sprake is van overaanbod.”

Districtsbestuurder Dick Mollema van de Bouw- en Houtbond FNV reageert verrast op de aankondiging. “Het overvalt ons wat. Het was bekend dat er in die industrie moeilijkheden zitten, maar we hebben nog geen inzicht in de plannen.”

Mollema heeft pas eind januari een nader gesprek met de directie van Visser en Smit Hanab. Hij zou het “eleganter hebben gevonden” wanneer dat zou zijn gebeurd voor de verzending van het persbericht.

Reageer op dit artikel