nieuws

Justitie sluit onderzoek Nijmeegse milieuzaak af

bouwbreed

De Arnhemse officier van justitie voor milieuzaken sluit naar verwacht eind volgende week het onderzoek af naar gerommel met schone-grondverklaringen bij de dienst Milieu van de gemeente Nijmegen. Het duurt dan echter nog tot eind februari voordat justitie een beslissing neemt over mogelijke strafrechtelijke vervolging van ambtenaren of de gemeente.

Halverwege 1995 raakte bekend dat Nijmeegse miieuambtenaren de wet hadden overtreden bij het afgeven van schone-grondverklaringen voor bouwlocaties. Dat zou, met instemming van B en W, zijn gebeurd omdat de landelijk vastgestelde richtlijnen veel te streng zijn. Burgemeester D’Hondt van Nijmegen stelde dat de gemeentelijke bouwstroom stil zou komen te liggen als de wettelijke normen precies waren gevolgd. Inmiddels staat vast dat op ten minste een locatie in het Nijmeegse centrum vervuilde grond is gestort. Ook op een grasveld in de Nijmeegse wijk Hees ligt een berg vervuild zand, waar volgens omwonenden ook stank vanaf komt. Volgens de gemeente levert de illegaal gebruikte of vervoerde vuile grond echter nergens gezondheidsrisico’s op.

Vetkwestie

Het OM wil niet zeggen of een of meer ambtenaren zich verrijkten met het afgeven van die verklaringen. De gemeente Nijmegen opperde die mogelijkheid zelf in een persbericht over de kwestie. Hoelang de praktijken duurden is evenmin duidelijk. De milieu-officier verwacht dat de administratieve verwerking van het proces-verbaal nog zeker vier weken vergt. Pas daarna wil justitie een beslissing nemen over seponeren, schikken of vervolgen. Het OM beschouwt het onderzoek naar het illegaal lozen van bedrijfsvet in de riolering door de gemeente Nijmegen als afgehandeld, nu burgemeester D’Hondt onder protest de voorgestelde schikking van f. 120.000 betaalde. De gemeente moest in de vetkwestie ook ruim acht ton aan het Zuiveringschap Rivierenland betalen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels