nieuws

HSL rukt op naar Brussel

bouwbreed

De hogesnelheidslijn (HSL) van Parijs naar Amsterdam rukt op naar Brussel. Op de foto wordt gewerkt aan het Viaduc d’Arbre, een kunstwerk tussen de Franse grens en Brussel. Het is 2005 m lang en ligt ongeveer 65 km ten zuiden van de Belgische hoofdstad. Over dit viaduct passeren de treinen straks twee rivieren, een kanaal, een spoorlijn, een autosnelweg en enkele secundaire wegen. De opdrachtgever is de Societe Nationale des Chemins de Fer Belges (SNCB), met het ingenieursbureau TUC Rail als adviseur.

Het werk wordt uitgevoerd door een combinatie van Ets. Maurice Delens, Antwerpse Bouwwerken en Ets. Louis Duchene. Alle drie maken deel uit van Soficom, onderdeel van de Eiffage Group.

Het kunstwerk bestaat uit 36 velden op ronde kolommen met dwarsbalken, gefundeerd op micropalen die aan de rotsbodem op variabele diepte zijn verankerd. Het beton wordt gestort met Doka bekisting, die in veel gevallen tot 36 keer toe wordt ingezet. Het gaat om ca 5000 m2 bekisting voor het storten van ca 75000 m3 beton. Er wordt 7000 ton wapening en 2000 ton voorspanstaal verwerkt. Op de foto wordt de afdekplaat van de dubbele zijwand ontkist. Het werk vordert met hoge snelheid, met een cyclustijd van zeven dagen.

Reageer op dit artikel