nieuws

Hangbrug over de Golf van Korinthe

bouwbreed

De Griekse regering heeft opdracht gegeven voor een van de grootste openbare werken van het land: een brug over de Golf van Korinthe. Een Grieks-Franse combinatie is met de lucratieve opdracht van omgerekend bijna f. 900 miljoen gaan strijken.

De bouwers zijn GTM International en GTM Batiments et Travaux Publics uit Parijs, die een aandeel van 55 procent hebben, en de Griekse bedrijven Techniki Volos, Helleniki Technodomiki, Ioannou Paraskevaidis, Athina, Proodeftiki en Sarantopoulos.

De bouwers nemen zelf 10 procent van de aanlegkosten voor hun rekening en zullen 35 jaar tolinkomsten krijgen. Voor een truck moet 1700 drachme (ongeveer f. 11,50) worden betaald. De Griekse staat betaalt 40 procent, daarvoor overigens puttend uit het Europese cohesiefonds voor armere lidstaten. De rest van het geld is onder andere afkomstig van de Europese Investeringsbank.

Over de aanleg van de brug tussen de plaatsen Rio en Antirrio, vlakbij de havenstad Patras, is jaren gesteggeld. En het zal nog zeven jaar duren voordat het po klaar is. De hangbrug wordt met een lengte van 2500 meter niet alleen een van de langste ter wereld, maar moet wegens de seismisch gevoelige omgeving extra worden beveiligd.

De vier pijlers, die 159 meter boven de zeespiegel uit rijzen en waaraan de kabels worden bevestigd, moeten meer dan zestig meter de grond in. Het project heeft zoveel voeten in de aarde dat met de voorbereidende werkzaamheden alleen al twee jaar is gemoeid.

Reageer op dit artikel