nieuws

Hammerhead rakettenlijn met diameters van 52 tot 300 mm

bouwbreed

De lijn perslucht bodemraketten van Hammerhead Mole die Vermeer Holland BV, Hoofddorp in ons land importeert, is onlangs uitgebreid met een vijftal nieuwe raketten met diameters van ent65 mm tot ent300 mm.

Inclusief een lichtgewicht ent100 mm raket bestaat het gehele programma thans uit vijftien verschillende typen met diameters van ent52 mm tot ent300 mm.

De 300 mm raket is derhalve de grootste in het Hammerhead Mole programma en is bedoeld voor het slaan van stalen buis tot ent910 mm. Praktijktoepassingen van dit type bodemraket spreken van pijpdiameters van ent610 mm over afstanden van 24 meter.

Bij het slaan van pijpen worden bij de Hammerhead raketten conische vulstukken gebruikt die tijdens het slaan zorg dragen voor een goede centrering en in positie houden van de raket. Onderhoud en reparatie aan de raket kan gemakkelijk in het open veld plaats vinden. Dat is in grote mate te danken aan de inwendige snelwissel kunststof slijtring. Deze bevindt zich tussen het heen en weer bewegende slaggewicht en het rakethuis en is in enkele minuten te vervangen. Dat geldt ook voor de z.g. whip hose een kort stuk luchtslang die aan de raket bevestigd is en eenvoudig met een sleutel is los te nemen. Dit is mogelijk doordat het achterste gedeelte van de raket niet aan het huis is bevestigd d.m.v. schroefdraad met hecht- c.q. afdichtmiddel, maar met een combinatie van schroefdraad en borgbouten. Deze bouten worden met een momentsleutel bevestigd. De aldus verkregen spanning tussen achterstuk en rakethuis voorkomt het ongewild losraken van het achterstuk maar tegelijkertijd wordt demontage wel belangrijk vergemakkelijkt.

Reageer op dit artikel