nieuws

Groninger paardetil wordt onder handen genomen

bouwbreed

De gemeente Loppersum laat de enig overgebleven, maar danig vervallen paardetil in de provincie Groningen (bij Stedum) restaureren. Van het uit de 19e eeuw daterende bruggetje worden de fundamenten vernieuwd en het metsel- en ijzerwerk van de landhoofden hersteld. Verder krijgt de brug ondermeer een nieuw houten dek. De opknapbeurt vergt circa – 100.000.

De stichting Landschapsbeheer Groningen heeft de directie over de restauratie, die grotendeels wordt uitgevoerd door zogenaamde taakgestraften van de Reclassering Nederland, arrondissement Groningen en vrijwilligers uit de regio. De oplevering staat komende zomer gepland.

Paardetillen kwamen vroeger erg veel voor in het Nederlandse landschap. Binnenvaartschippers gebruikten deze bruggetjes altijd om de trekpaarden voor hun schuit te ke laten oversteken bij T-splitsingen van vaarten en kanalen. De initiatiefnemers willen er nu een toeristische attractie voor fietsers en wandelaars van maken.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels