nieuws

Friezen ‘bestraten’ wakken in het ijs

bouwbreed

In het Friese Balk was maandagavond de nieuwste vorm van ‘bestrating’ te zien. Transplantatie van ijs naar een wak onder de Raadhuisbrug. Als het ijs niet wil groeien, brengen de Friezen het gewoon zelf naar de knelpunten in het parcours van de Elfstedentocht.

Een viertal duikers versneed met een kettingzaag stukken ijs in het zogenoemde zwaaigat van de skutsjes, waar in de zomer de boten draaien. Het ijs is daar ongeveer 25 centimeter dik. De kettingzaag maakte van het ijs stukken van 80 centimeter bij een meter, die werden opgeladen en vervoerd naar het wak, dat ongeveer 10 bij 5 meter is. “Daar legden de duikers een soort stoep”, zegt Auke Hylkema, secretaris van de ijswegencentrale in Gaasterland en assistent-rayonhoofd.

Vandaag zal bekend worden of de transplantatie is geslaagd. “Dan moet je eigenlijk onder de brug door ke schaatsen”, aldus Hylkema.

Reageer op dit artikel