nieuws

Frankrijk herziet vorderingswet

bouwbreed

Pierre-Andre Perissol, de Franse minister van huisvesting, kondigt twee hervormingen aan op het gebied van de vordering van woningen en de toewijzing van de woningen in de sociale sector. De huidige vorderingswet dateert uit 1945, een tijd dat de woningnood in Frankrijk zeer groot was.

De wet van 1945 geeft de overheid het recht woningen in beslag te nemen voor een tot vijf jaar. Het opknappen van de woning en de vergoeding voor de huiseigenaar zouden door de bewoners moeten worden betaald. “In 1996 kan zo’n wetgeving niet meer worden toegepast” aldus Perissol. “Veel mensen zijn dakloos en hebben geen cent. Frankrijk moet een wetswijziging invoeren, als antwoord op de sociale problemen.”

Na de schandalen in de sociale woningbouwsector en de toewijzing hiervan, wil Perissol dat er een transparant toewijzingsbeleid komt; mensen met een te hoog inkomen hebben geen recht op een sociale woning, zij zullen of moeten verhuizen of meer moeten betalen. De Senaat buigt zich binnenkort over het voorstel van de minister, een huurtoeslag toe te passen voor degenen die met een te hoog salaris in een goedkope woning zitten.

Reageer op dit artikel