nieuws

Ditch Witch JT 3510 snel transportabel boorsysteem

bouwbreed

Het in ons land door Jean Heybroek BV, Houten geimporteerde programma grondboormachines van het merk Ditch Witch heeft kort voor het jaareinde een bijzondere uitbreiding ondergaan. Met de Jet Trac 3510 heeft de Amerikaanse fabrikant een compacte, maar zeer krachtige horizontaal gestuurde boorinstallatie in produktie genomen.

Het concept van deze horizontale boorinrichting is volledig gericht op een snelle inzetbaarheid. Alles wat nodig is voor het maken van boringen laat zich op een twee-assige aanhanger transporteren. Dat wil zeggen boormachine, aandrijfaggregaat, boor- en hydraulische leidingen alsmede boorlansen en 500 liter boorvloeistof worden als compleet pakket in een transport aangevoerd. Ook de installatie zelf is zodanig geconstrueerd dat de machine in enkele minuten bedrijfsklaar is op te stellen.

Volgens de fabrikant is de JT3510 de meest krachtige compacte boorinrichting in het Ditch Witch programma. De installatie is geschikt voor het werken met verschillende boordiameters tot maximaal ent 125 mm en tot boorlengten van 280 meter. De machine levert een theoretische trekkracht van 16.000 kg een indrukwekkend vermogen voor een machine met een eigen gewicht van 3720 kg (inclusief 31 boorpijpen).

De boorinstallatie heeft een een lengte van 4750 mm en is geconstrueerd op een rupsonderwagen. Een hydraulisch uitschuifbare ondersteuning aan de achterzijde van de machine brengt de boorinrichting onder de gewenste boorhoek. Een 16 kW Kohler dieselmotor levert het gevraagde motorvermogen voor het hydraulische systeem, door middel waarvan de boormotor, de onderwagen alsmede de hydraulische ondersteuning en machineverankering worden aangedreven.

De boorinrichting is in te stellen op twee boorsnelheden. Voor boringen in harde grond is bij 164 omw/min een boorvermogen te realiseren van 3620 Nm. Voor snellere boringen in zachte grondlagen is te kiezen voor een boorsnelheid van 330 omw/min en een boorvermogen van 1810 Nm. Het automatisch besturingssysteem draagt zorg voor constante aanpassing van boorvermogen en toerental aan de grondomstandigheden.

De boorunit draagt een verwisselbaar magazijn waarin maximaal 31 boorpijpen ke worden opgeslagen. Het vervangen van een leeg door een gevuld magazijn kan gebeuren met behulp van bijvoorbeeld een hydraulische graafmachine of ander hijsmiddel. De positie van dit magazijn op de boorinstallatie maakt het mogelijk dat de bedieningsman de afzonderlijke boorpijpen eenvoudig kan opnemen en laden. De bedieningselementen voor besturing van de verschillende machinefuncties zijn overzichtelijk binnen handbereik gegroepeerd rond een comfortabele stoel van waaruit de bedieningsman een onbelemmerd zicht heeft op het gehele boorproces.

Bij de ontwikkeling van de JT3510, die in zijn geheel ruim vier jaar heeft geduurd, zijn vooral de wensen van gespecialiseerde boorbedrijven in het ontwerp verwerkt. Een snelle inzetbaarheid door gemakkelijk vervoer gold als een der belangrijkste criteria. Om die reden is voor de boorinstallatie een aparte twee-assige trailer geconstrueerd waarop alle elementen voor het gehele boorproces zijn te transporteren. Inclusief de koppelstang meet de totale trailerlengte 808 cm. Het maximum laadvermogen bedraagt 8614 kg bij een eigen trailer gewicht van 5947 kg. Een op de trailer gemonteerde vloeistoftank met geintegreerde mengunit draagt zorg voor een regelbare toevoer van boorvloeistof tot maximaal 114 l/min bij een werkdruk van 130 bar. Voor betere boorprestaties in harde bodem is een hogedruk boorvloeistofsysteem te monteren die bij 207 bar 57 l/minuut levert. Dit systeem kan ook eenzelfde werkdruk leveren als het standaard systeem en dezelfde hoeveelheid per minuut.

Een power pac 175 hydraulisch aggregaat, aangedreven door een John Deere 6068T dieselmotor van 130 kW levert het noodzakelijke vermogen voor het boorcicrcuit en het vloeistof pompsysteem.

Standaard tot de Ditch Witch JT3510 grondboorinstallatie behoort een elektronisch detectiesysteem door middel waarvan de, met een zender uitgeruste boorkop, is te volgen en te sturen.

Ditch Witch horizontale boorinstallatie voor gestuurde grondboringen van maximaal ent 125 mm tot lengten van ruim 280 meter. Met een hydraulische steunpoot, centraal achter onder de machine wordt de boortafel richting gegeven. Het complete boorsysteem wordt op een eigen twee-assige aanhanger vervoerd.

Reageer op dit artikel