nieuws

Conceptnorm prEN10238 doet afbreuk aan veiligheid

bouwbreed Premium

De conceptnorm prEN 10238 ‘Automatisch gestraald en met primer behandelde produkten van staal’ leidt tot een situatie die de veiligheid en gezondheid van de mensen op de werkvloer bedreigt. Bovendien wordt het milieu daarbij onnodig belast.

Dat schrijft ir. J.J. Grunbauer, directeur van de gelijknamige constructiewerkplaats in Dodewaard, in een memorandum aan alle Europese normalisatie-instituten. Uiterlijk volgende maand zullen deze instituten zich in Europees verband over de conceptnorm uitspreken. Het document prEN10238 heeft betrekking op het behandelen, de opslag en het transport van staalprodukten.

De werkmethoden die in de norm worden voorgesteld betekenen volgens Grunbauer een achteruitgang ten opzichte van de bestaande situatie. Er worden produktievoorwaarden gesteld die niet voor de hand liggen. Constructiewerkplaatsen komen daardoor onder druk te staan. In bepaalde gevallen worden ze tot nieuwe investeringen gedwongen.

De voorstellen voor opslag en transport zijn volgens Grunbauer een “absolute achteruitgang”. In de conceptnorm wordt toegestaan dat het staal direct na bewerking buiten mag worden opgeslagen. Weersinvloeden en chemische reactie van de verf oefenen een nadelige invloed uit op het produkt en ook op het milieu. En de voorgeschreven methode voor stapelen van profielen tijdens transport geeft levensgevaarlijke situaties.

Met zijn memorandum wil Grunbauer bereiken dat de norm in de huidige vorm wordt verworpen. Daarna moeten alle belanghebbende partijen om de tafel gaan zitten om eensgezind tot een werkbare situatie te komen. “Mocht de concept-norm niet worden afgekeurd dan moet het Nederlands Normalisatie-instituut in beroep gaan bij het CEN, de Europese organisatie voor de normalisatie in Europa”, aldus Grunbauer.

Reageer op dit artikel