nieuws

Compromis over toekomst Rotterdam valt goed

bouwbreed

Een scheiding van Zuid-Holland in twee nieuwe provincies, waarbij Rotterdam in het zuidelijke deel zijn huidige stadsgrenzen behoudt. Dit voorstel van de liberaal Remkes lijkt de regeringsfracties van PvdA, VVD en D66 nader tot elkaar te brengen in het vraagstuk over stadsprovincie Rotterdam.

De drie coalitiepartijen en oppositiefractie CDA zijn hopeloos verdeeld over het kabinetsvoorstel om Rotterdam in vijf stukken te verdelen en met een groot aantal omliggende gemeenten in een stadsprovincie onder te brengen. PvdA en D66 vinden dat de havenstad intact moet blijven gezien de uitslag van het referendum van vorig voorjaar. VVD en CDA steunen het regeringsplan wel.

Om uit de impasse te geraken lanceerden de liberalen het compromis van twee nieuwe provincies. D66 kwam met een soortgelijk voorstel. Laat Rotterdam Rotterdam blijven, voeg Dordrecht en wijde omgeving samen met de Maasstedelijke regio en je hebt een nieuwe provincie.

Minister Dijkstal van Binnenlandse Zaken en zijn staatssecetaris Van de Vondervoort reageren aanstaande dinsdag op de voorstellen.

De Zuidhollandse commissaris van de koningin Leemhuis-Stout reageerde positief op de voorstellen van VVD en D66. “Een splitsing van de provincie is een goede oplossing. Wel is van belang dat de nieuwe besturen de extra bevoegdheden krijgen die de regering aan de stadsprovincie Rotterdam wil geven.”

Wethouder Den Oudendammer van de Maasstad waarschuwde op zijn beurt voor ernstige vertraging in de vorming van een nieuwe bestuurlijke situatie in het Rotterdamse. Vice-voorzitter Verbree van de stadsregioraad, voorloper van wat de provinciale staten van de stadsprovicie zou moeten worden, deelde dit bezwaar. Het gaat dan weer jaren duren voordat er iets nieuws tot stand komt, meende hij.

Verbree, tevens burgemeester van Capelle aan den IJssel, blijft echter optimistisch. Hij heeft de hoop op een stadprovincie nog niet opgegeven.

Tegenstander

De Dordtse burgemeester Noorland toonde zich een fel tegenstander van splitsing van Zuid-Holland. “Wij hebben nooit mogen meepraten. Ik zal hier niet aan meewerken.” Noorland is bang dat zijn stadsbestuur bevoegdheden kwijtraakt aan een nieuw provinciaal college.

Reageer op dit artikel