nieuws

Britse producent Redland zag in 1995 de winst dalen

bouwbreed

De winst van de Britse bouwmaterialenproducent Redland is in 1995 licht gedaald, zo liet het bedrijf deze week in een persbericht weten. Oorzaak is de malaise in Duitsland en Groot-Brittannie. Het jaar 1996 zal volgens de analisten van de Britse zakenbank BZW echter een beter jaar worden voor de bouw in Groot-Britannie.

Redland behaalde in 1994 nog een brutowinst van f. 933 miljoen. Voor 1995 komt het cijfer pas op 28 maart naar buiten, maar analist Christopher Grant van BZW verwacht na een waarschuwing dat de winst in zowel 1995 als 1996 zal blijven steken op f. 900 miljoen.

Redland is een van de grootste producenten van dakpannen, bakstenen en grondstoffen als zand en grint in het Verenigd Koninkrijk.

Het bedrijf neemt voor 35% deel in Terca, de Belgische joint venture met Koramic en van Biervliet voor de produktie en afzet van bakstenen op het Europese vasteland. Dakpannen doet Redland in Europa op eigen houtje.

Redland presteerde vorig jaar redelijk in de VS, maar werd het slachtoffer van de aanhoudende malaise in de bouw in Duitsland, Groot-Brittannie en Frankrijk. In deze landen wist Redland zijn prijzen voor dakpannen redelijk op peil te houden, maar de volumes daalden fors.

In Duitsland besloot Redland in te krimpen, wat tot een bescheiden herstructureringsvoorziening van f. 12,5 miljoen ten laste van de winst in 1995 leidde.

In Groot-Brittannie verkocht Redland veel minder bakstenen dan verwacht. De onderneming besloot daarom de jaarlijkse sluiting van de baksteenfabrieken rond oudjaar te verlengen. Pas nu is de produktie in Groot-Brittannie weer begonnen. Ook hier wist Redland echter het prijsniveau te handhaven.

Verwachtingen

Volgens Christopher Grant van BZW zijn de problemen van Redland meer Duits dan Brits. Hij verwacht in 1996 een beter jaar voor de Britse bouw, maar volgens een BZW-rapport realiseert Redland slecht 22% van de omzet in dat land.

Grant voorziet in Groot-Brittannie een verbetering van de huizenmarkt. “De bouwmaterialenfabrikanten moeten het hoofd koel houden en hun prijzen handhaven. Er zijn aanwijzingen dat de huizenbouw en de civiele bouw beginnen aan te trekken.”

Het herstel in de Britse bouw, met name de huizenmarkt, is de afgelopen jaren reeds vaak aangekondigd.

Zo leek het eerste kwartaal van 1995 een kentering ten goede. De markt voor nieuwe huizen trok aan en baksteenproducenten haalden tijdelijk gesloten steenfabrieken weer uit de mottenballen.

Overreactie

Vanaf het tweede kwartaal ging het echter alleen maar slechter. “De huizenbouwers draaiden een beetje door en begonnen te veel te bouwen bij de eerste tekenen van herstel”, aldus Grant. Deze overreactie is het resultaat van de overcapaciteit, die de Britse bouw en bouwmaterialensector nog steeds kenmerkt. Net heropende steenfabrieken werden later in het jaar weer op een lager pitje gezet.

De daling van de hypotheekrente gedurende de afgelopen maanden kan de huizenbouw een steuntje in de rug geven. Deze rente bevindt zich nu met circa 7,5% op historisch lage niveaus. De gemiddelde Brit heeft echter nog steeds te weinig vertrouwen in zijn (financiele) toekomst om weer enthousiast de huizenmarkt op te gaan.

Reageer op dit artikel