nieuws

Bouwers azen op (landbouw) grond in Israel

bouwbreed

Tientallen jaren geleden waren de Kibbutzim (landbouwnederzettingen) in Israel het voorbeeld van het ‘nieuwe’ Israel en bepalend voor de economie van het land. Vandaag de dag zijn de meeste Kibbutzim in handen van high-tech fabrieken of de toeristenindustrie en liggen grote stukken landbouwgrond er braak bij.

De laatste trend is dat de Kibbutzim worden verkocht aan grote bouwbedrijven. De Kibbutz ‘Ramat-Rachel’ vlakbij Jeruzalem sloot onlangs nog zo’n lucratieve ‘deal’. Een stuk land werd voor $70 miljoen overgedaan aan bouwbedrijf Azorim en de Amerikaanse multimiljonair Ted Arison. Naast dat bedrag werd de toezegging gedaan dat de kibbutz 300 van de 1300 luxueuze appartementen krijgt die op deze grond zullen verrijzen. Volgens een makelaar zijn deze 300 appartementen nog eens goed voor een kleine $120 miljoen.

Reageer op dit artikel