nieuws

Bouwblokken kosten zeer weinig energie

bouwbreed

Oskam V/F te Lekkerkerk heeft een kleine, mobiele machine ontwikkeld, waarmee bouwblokken geperst ke worden uit zand, grind en leem. De machine is speciaal ontworpen voor ontwikkelingslanden, maar kan overal worden gebruikt. Het energieverbruik voor het vervaardigen van de bouwblokken is nog geen 1% van de energie die nodig is voor de produktie van betonnen of gebakken stenen. De bouwblokken meten 29,5 bij 14 bij 9 cm, hebben een druksterkte van 4 tot 5 MPa en wegen 7,5 kg per stuk. Zij zijn goed te gebruiken voor het uitvoeren van dragende wanden.

Volgens een toelichting kan de techniek ook industrieel gebruikt worden. Het materiaal hoeft niet onder te doen voor andere industriele produkten. Bouwen met produkten van zand, grind en leem is dus mogelijk en reeel, stelt de fabrikant van het gereedschap.

Reageer op dit artikel